Flevoland klaar voor koning en koningin.

Het bezoek van koning Willem-Alexander en koningin Máxima aan Almere is dinsdagavond op de Esplanade nog even geoefend. Het moet woensdagmorgen tenslotte vlekkeloos verlopen in de grootste stad van Flevoland en een van de snelst groeiende steden van Nederland. Bij het aantreden van koningin Beatrix in 1980 had Almere 6600 inwoners. Nu zijn dat er meer dan 195.000.

Het koningspaar moet een indruk krijgen van de dynamiek van Almere, dat zichzelf als ‘ideale groene stad’ profileert en ook de plannen voor de Floriade in 2022 zal tonen aan de bezoekers. Zoals bij alle acht vorige provinciebezoeken is er ook veel dans en zang alvorens de 25 minuten durende kennismaking wordt afgesloten. Lelystad en Emmeloord zijn de volgende halteplaatsen. Voor Flevoland is het de eerste en mogelijk ook laatste keer dat het gebied als provincie is opgenomen in de reeks koninklijke kennismakingsbezoeken. In 1980, bij het aantreden van koningin Beatrix, bestond de provincie nog niet en het kabinet wil Flevoland in 2016 samenvoegen met Utrecht en Noord-Holland. Een toekomstige koningin Amalia heeft dan meteen minder provincies te bezoeken.

In Ens in de Noordoostpolder wordt in een leegstaand kerkje de koppeling gemaakt met Overijssel. Uit beide provincies elk zijn 50 mensen uitgenodigd om met het koningspaar van gedachten te wisselen: sporters, wetenschappers, mensen uit de wereld van onderwijs en cultuur en bijzondere provinciebewoners. Woensdagmiddag, wanneer met name in het oosten van het land hoge temperaturen worden verwacht, wordt de provincietoer voortgezet in ’s Heerenbroek, Zwolle en Goor. Belangstellenden daar zijn gewaarschuwd zich goed te beschermen tegen de zon en een hoofddeksel en veel water mee te nemen.