Film over moord op Theo van Gogh in de maak

De tien jaar geleden vermoorde filmregisseur en columnist Theo van Gogh krijgt een film over het einde van zijn leven. De speelfilm moet 2/11 - Het spel van de Wolf gaan heten en de hoofdrollen worden gespeeld door Johan Leysen en Susan Visser. Tijdens het Nederlands Filmfestival in september moet de film in première gaan, meldt het AD.

Producent Gijs van de Westelaken schreef samen met Theodoor Holman het script van de speelfilm. "Het wordt een journalistieke speelfilm. We laten vooral zien wat er in Haagse politieke en ambtelijke kringen aan hectische toestanden plaatsvond na de moord op Theo." De regie is in handen van Thomas Korthals Altes.

De film begint met de journaalbeelden waarin de moord op Van Gogh bekend wordt gemaakt. Van de Westelaken wil de aanslag niet naspelen, omdat dat volgens hem niet past in de opzet van de film. "Ook wordt zijn moordenaar Mohammed B. niet door een acteur gespeeld. Zijn arrestatie komt ook via bestaande Journaalbeelden aan bod." Om 2/11 te maken, kreeg de producent toestemming van de ouders van Van Gogh.

Conclusies

Wat Van de Westelaken vooral met de film wil laten zien, is hoe er in de regeringskringen werd gereageerd op de aanslag. Het is volgens hem niet de bedoeling een complotfilm te maken. "We gaan uit van de feiten en geven daar onze kijk op van wat er zich op dit niveau heeft afgespeeld. Wat onze conclusies zijn moet de kijker zelf in september maar ontdekken."