Filip kan leren van onze koning

Filip doet er goed aan de kunst af te kijken bij onze koning Willem-Alexander, nu hij zich binnen afzienbare tijd koning van België mag noemen. Willem-Alexander, die eerder dit jaar na het aftreden van zijn moeder koning van Nederland werd, kampte net als de Belgische prins lange tijd met een imagoprobleem maar wist het tij te keren. Filip heeft volgens imagodeskundige Zabeth van Veen nog wel wat te leren.

Filip staat niet bekend als grote mediavriend en ook Willem-Alexander had van kind af aan een moeizame relatie met de pers. "Je ziet dat aan non-verbaal gedrag", vertelt Van Veen. "De hele mimiek verandert als er een in hun ogen rare vraag wordt gesteld. Ze raken geïrriteerd en verstarren. Het is belangrijk dat ze het als een voorrecht zien dat mensen interesse in hen hebben en dat ze vragen beantwoorden met een warm hart. Willem-Alexander (46) is wat dat betreft heel erg gegroeid. Zeker nu hij koning is, reageert hij relaxter en spontaner."

De omslag voor Willem-Alexander kwam toen zijn spontane latina Máxima Zorreguieta op het toneel verscheen. "Haar glans straalt op hem af", zegt Van Veen. Mathilde d'Udekem d'Acoz deed hetzelfde voor de 53-jarige Filip, al zou de imagodeskundige de aanstaande koning der Belgen adviseren om zijn echtgenote 'meer in te zetten'. "Mathilde zou zijn menselijke kant meer aan het licht kunnen brengen, subtiel het beeld van een warme echtgenoot kunnen schetsen."

Een grote overeenkomst tussen Willem-Alexander en Filip: beiden hebben een modieuze, mediagenieke en fotogenieke koningin aan hun zijde. Van Veen noemt Mathilde een vrouw met een 'lieve, zachte uitstraling'. Maar ze vindt ook dat de Belgische een steek heeft laten vallen. De toekomstige koningin schijnt slechter Nederlands te spreken dan onze Máxima, die van oorsprong Argentijnse is. "Ik vind het eerlijk gezegd niet kunnen dat je op haar leeftijd en dat niveau niet goed de officiële taal van je land spreekt", zegt Van Veen. "Als je je een taal niet eigen hebt gemaakt, verlies je een stukje spontaniteit. Het is lastiger om een grapje te maken, en je hebt eerder versprekingen. Het is absoluut een must dat ze snel goed Nederlands leert spreken."