Famke Janssen in Nederlandse film

Famke Janssen gaat waarschijnlijk volgend jaar voor het eerst een hoofdrol spelen in een Nederlandse speelfilm. Ze oogstte in Hollywood furore met onder meer rollen in vier X-Men-films en als Bondgirl in Golden Eye. Ook maakte ze onlangs haar eerste productie als regisseur. Maar in een Nederlandse speelfilm was het voormalige model nog nooit te zien. Daar moet volgend jaar verandering in komen.

Ze hoopt een film te gaan maken met haar zuster, regisseur Antoinette Beumer (De gelukkige huisvrouw). Het zou gaan om een boekverfilming. "Het moet er maar een keer van komen", zegt Janssen. Dat meldt het AD, die haar sprak op het festival van Deauville, waar zij op dit moment als jurylid aanwezig is. Enkele jaren geleden was het de bedoeling dat de zussen samen het historische epos Kenau zouden gaan maken, over de Haarlemse verzetsheldin in de Tachtigjarige Oorlog. Maar dit project kreeg uiteindelijk een andere regisseur, waarna Monic Hendrickx de hoofdrol overnam.

Janssen zit overigens ook aan de andere kant van de oceaan niet om werk verlegen. Binnenkort begint zij in Toronto aan het draaien van het tweede seizoen van de hitserie Hemlock Grove waarin zij een belangrijke vaste rol vertolkt. In het interview vertelt de actrice ook over het bizarre voorval waarbij een insluiper in haar huis in New York een mysterieus kinderboek achterliet. Haar aangifte werd wereldnieuws. "Het voorval heeft mij wel aangegrepen", bekent de Nederlandse actrice. "Ik heb er nog steeds nachtmerries van. Deze inbreuk in mijn privéleven zou voor iedereen een aangrijpende gebeurtenis zijn."