Expeditie Robinson inspireerde Sandra van Nieuwland

Sandra van Nieuwland deed op het onbewoonde eiland van Expeditie Robinson inspiratie op voor haar nieuwe plaat. Dat album moet nog dit jaar verschijnen.

Dat vertelt de zangeres aan het AD. "Eigenlijk was het de ultieme detox: geen suiker, geen alcohol, geen koffie, geen telefoon", blikt Van Nieuwland terug op haar deelname aan het overlevingsprogramma van RTL 5. "Je ontwent alles en daar word je erg helder van. Heel 'clean' eigenlijk. Dat gegeven heb ik in een nummer verwerkt."

Van Nieuwland vond het 'heel eng' om mee te doen aan Expeditie Robinson. "Ik heb mijn eigen angst overwonnen. Kan ik dit wel? Kom ik wel goed uit de verf? Maar als je iets eng vindt en je doet het toch, geeft dat heel veel kracht. Dat is eigenlijk een terugkerend thema op mijn album. De grens opzoeken, het leven aangaan."

Door haar deelname aan het programma is de 38-jarige zangeres haar leven in Nederland meer gaan waarderen. "Het klinkt zoet en een cliché, maar door Robinson weet ik ook dat ik met heel weinig dingen toe kan. Al was het natuurlijk ontzettend heftig. Alles doet zeer, je bent niet meer gewend aan normaal eten."