Ex-minnares doet boekje open

De ex-minnares van de onlangs afgetreden Belgische koning Albert II doet in de tv-documentaire van de commerciële zender VIER een aantal onhullingen. Barones Sybille de Selys de Longchamps (72) zegt onder meer dat de huidige vorst Filip, een zoon van Albert, autistisch is.

Albert zou eind 1976 hebben willen scheiden van Paola om definitief verder te gaan met de barones. Maar de kerk zou hebben ingegrepen, aldus de barones.

De relatie van de barones met toen nog prins Albert blijkt zo'n 20 jaar te hebben geduurd en eindigde midden jaren 70. Het duo kreeg een dochter, Delphine Boël. Deze jonkvrouw probeert via de rechter te bereiken dat zij wordt erkend als kind van Albert. Het plotselinge einde van de relatie zou een desastreuze invloed hebben gehad op Delphine, die tot de breuk vrijwel dagelijks haar vader zag.

De documentaire van de commerciële zender VIER wordt begin september uitgezonden. ''Dit is het verhaal van een vrouw die Albert beter kent dan wie ook'', zegt documentairemaker Eric Goens in de krant De Morgen.