Erik-Jan de Boer in race voor tweede Oscar

De Nederlandse animation artist Erik-Jan de Boer is in de race voor een tweede Oscar. De Netflix-film Okja, waarvoor hij het titelpersonage ontwierp, staat dit jaar op de shortlist voor de Oscar voor beste visual effects.

Dat heeft de Academy, de organisatie die de prestigieuze beeldjes uitreikt, woensdag bekendgemaakt. Eerder won De Boer al een Oscar voor zijn werk aan de film Life of Pi. Hiervoor ontwierp hij de tijger; voor Okja ontwierp hij een genetisch gemanipuleerd reuzenvarken.

Andere titels op de shortlist zijn onder andere Blade Runner 2049, Dunkirk, Guardians of the Galaxy II, The Shape of Water en Star Wars: The Last Jedi.

Okja vertelt over de liefde tussen een Koreaans meisje en het varken Okja. Het dier is door het vleesbedrijf van Tilda Swinton uitgevonden als oplossing voor het voedselprobleem. Maar meisje Mija besluit haar enorme huiszwijn niet af te willen staan voor consumptie en bedenkt samen met een dierenbevrijdingsfront een reddingsplan voor Okja.

De Boer is niet de enige Nederlander die kans maakt op een Oscar. Het Nederlandse productiehuis Oak Motion Pictures is medeverantwoordelijk voor The Wound, de Zuid-Afrikaanse inzending voor de Oscar voor beste buitenlandse film. Ook deze titel staat op de shortlist voor deze categorie. De officiële Nederlandse inzending, Layla M., is afgevallen.

Geef een reactie

Gerelateerde artikelen