Ere-Rembrandt voor Nelly Frijda

Nelly Frijda werd maandagavond tijdens de uitreiking van de Rembrandt Awards in het zonnetje gezet met een Ere-Rembrandt voor haar bijdrage aan de Nederlandse film. De actrice was door initiatiefnemer Rene Mioch onder valse voorwendselen naar het American Hotel in Amsterdam gelokt.

Om Frijda naar de uitreiking te krijgen, vroeg Mioch haar om een Rembrandt Award uit te rijken. "Op een gegeven moment ga je natuurlijk wel iets vermoeden, maar ik had hier geen idee van", aldus een verbaasde Frijda. Ze zei bijzonder vereerd te zijn met de speciale oeuvreprijs. "Ik vind het geweldig. Wat moet ik er verder van zeggen?"

Even voor Frijda betraden de mannen van Bløf en singer-songwriter Nielson het podium om de Rembrandt Award voor beste filmsong in ontvangst te nemen. Bløf-zanger Paskal Jakobsen bedankte Nielson voor de succesvolle samenwerking: "Nielson werd benaderd om de titelsong voor Mannenharten te maken en vroeg ons erbij." Nielson zelf is vooral heel trots op het succes van het nummer en de Rembrandt Award die hij ermee in de wacht heeft gesleept.

De film Spijt! kreeg van het Nederlandse publiek de meeste stemmen in de categorie beste jeugdfilm. De cast van Spijt! kwam samen met regisseur Dave Schram het beeldje ophalen. Schram vertelde hoe populair de film over pesten ook in het buitenland is, net als het gelijknamige boek van Carry Slee. "In bijvoorbeeld Qatar wordt hij vertoond met lokale acteurs in de zaal die de Nederlandse stemmen live vertalen."