Eindelijk Oscar voor Julianne Moore

Julianne Moore kon zondagnacht eindelijk haar fel begeerde eerste Oscar in ontvangst nemen. De ster won het beeldje voor haar rol als Alzheimerpatiënt in het drama Still Alice. Moore was voor de vijfde maal genomineerd. De vorige vier keer viste zij achter het net.

De actrice, die diep ontroerd was, werd door de zaal beloond met een staande ovatie. “Ik las laatst dat je van het winnen van een Oscar vijf jaar langer leeft”, vertelde ze. “Ik ben de Academy dus heel dankbaar, want mijn man is jonger dan ik.”

Moore beklemtoonde dat er geen ‘beste actrices’ bestaan. Verder bedankte zij haar familie, haar manager en haar ouders “die mij leerde dat ik alles kon worden wat ik wilde worden. Alleen hadden zij nooit verwacht dat het actrice zou zijn.” Ook vroeg zij aandacht voor Alzheimer-patiënten, die zich “vaak zeer geïsoleerd voelen. Laat ze merken dat ze niet alleen zijn.”

De Britse acteur Eddie Redmayne won de Oscar in de categorie beste mannelijke hoofdrol. Hij kreeg het beeldje voor zijn vertolking van wetenschapper Stephen Hawking in het drama The Theory of Everything.

Redmayne was de favoriet in deze categorie. De Brit kon zijn geluk zichtbaar niet op. “Ik kan niet zeggen hoe ik me voel”, riep de acteur. “Ik ben een gelukkige, gelukkige man.”

De winnaar droeg de Oscar op aan alle mensen die strijden tegen de ziekte ALS. “En ik wil één hele bijzondere familie uitlichten, namelijk Stephen, zijn vrouw en zijn kinderen. Ik beloof jullie dat ik heel, heel goed op dit beeldje zal passen.” Het was de eerste Oscar die de film tijdens de ceremonie in de wacht sleepte.

De tragikomedie Birdman van regisseur Alejandro González Iñárritu is zondagavond de grote winnaar geworden bij de uitreiking van de Oscars. De film over een gevierde Hollywood-ster die eenmaal wil schitteren in een serieus toneelstuk won vier Oscars, voor beste film, beste regie, camerawerk en scenario.

Ook de komedie The Grand Budapest Hotel won vier beeldjes, maar dit was vooral in technische categorieën. De film van regisseur Wes Anderson kreeg de prijzen voor beste kostuums, make-up, production design en muziek. De muzikale coming of age-film Whiplash won heel verrassend drie Oscars: voor beste mannelijke bijrol (JK Simmons), beste montage en beste geluidsmixage.

De film Boyhood, de grote concurrent van Birdman, ging met slechts één beeldje naar huis. Het melancholieke drama over een opgroeiende tienerjongen won alleen de prijs voor beste vrouwelijke bijrol (Patricia Arquette).

Ook het drama The Imitation Game, over de briljante homoseksuele wetenschapper Alan Turing, kreeg slechts één beeldje, voor beste bewerkte scenario.

De enige Nederlandse kans op een beeldje, de korte animatie A Single Life van regisseurs Job, Joris en Marieke, wist de nominatie niet te verzilveren.

Deze prijs ging naar de Disney-film Feast, over een hond die zichzelf door het leven heen eet. Wel was er een kleine Nederlandse knipoog tijdens de geweldige openingsdans van presentator Neil Patrick Harris. Hierin refereerde hij onder meer aan de beroemde verhoorscène van actrice Sharon Stone in de thriller Basis Instinct van regisseur Paul Verhoeven.

Zanger John Legend en rapper Common hebben zondagavond een Oscar gewonnen.

Zij kregen het beeldje voor het nummer Glory uit de speelfilm Selma, over het leven van Martin Luther King.

Geef een reactie

Gerelateerde artikelen