Placeholder

Eindelijk een Oscar voor Leonardo DiCaprio

Leonardo DiCaprio is zondagavond eindelijk bekroond met een Oscar. De ster won het beeldje voor zijn hoofdrol in het drama The Revenant. Hij speelt een Amerikaanse pionier die begin negentiende eeuw voor dood in de wildernis wordt achtergelaten en moet zien te overleven.

Het was de vijfde maal dat DiCaprio genomineerd was voor een Oscar. Hij gold als absolute favoriet voor de Oscar en liet concurrenten als Michael Fassbender, Eddie Redmayne en Matt Damon achter zich.

DiCaprio kreeg een lange staande ovatie toen hij het beeldje in ontvangst nam. Hij bedankte in zijn toespraak onder anderen zijn ouders, tegenspeler Tom Hardy en regisseur Alejandro González Iñárritu.

Sylvester Stallone heeft zijn Oscarnominatie voor beste bijrol in Creed niet weten te verzilveren, maar Arnold Schwarzenegger is toch trots op zijn oude maat. "Sly, wat ze ook zeggen, weet dat je voor mij de beste bent", vertelt de acteur. Tijdens de lunchbijeenkomst van de Oscars eerder deze maand toonde Stallone dat de nominatie zelf al een hele eer was. "Ik had nooit gedacht dat ik dit nog eens zou bereiken. Ik kan niet blijer zijn." Bovendien is hij in zijn nopjes met de winst van een Golden Globe voor de rol: "Mijn dochters zien me nu daadwerkelijk als een acteur en niet als een slechte golfer."

Brie Larson heeft zondagavond de Oscar voor beste actrice gewonnen. Ze kreeg het beeldje voor haar rol in Room. De 26-jarige Larson, die al twintig jaar als acteur werkzaam is, gold als de grote favoriet in deze categorie.Ze versloeg grote namen als Jennifer Lawrence en Cate Blanchett. Larson knuffelde bij het bekendmaken van de prijs eerst haar 9-jarige tegenspeler Jacob Tremblay.

Iedereen was zichtbaar geroerd door het emotionele optreden van Lady Gaga tijdens de Oscars. De zangeres nam plaats achter haar piano om het nummer Till It Happens To You te zingen, het nummer dat ze samen met Dianne Warren maakte voor The Hunting Ground, een documentaire over seksueel geweld op universiteiten. Tijdens haar optreden werd ze omringd met slachtoffers van seksueel geweld. Ze kreeg een staande ovatie.

Presentator Chris Rock vuurde zondagavond in de openingsmonoloog van de Oscaruitreiking een spervuur aan grappen over het gebrek aan donkere nominaties de zaal in. In de weken voorafgaand aan de uitreiking ontspon zich een hevige discussie over het structurele gebrek aan nominaties voor donkere acteurs of makers.

"Waarom waren er dit jaar zoveel protesten over het gebrek aan donkere nominaties? Want het is al veel vaker zo geweest, in de jaren vijftig of zestig", aldus Rock. "Maar toen hadden we échte dingen om ons druk over te maken. Terwijl we werden verkracht en gelyncht, hadden we geen tijd om ons druk te maken over de nominatie voor beste cameraman. Als je oma aan een boom bungelt, maak je je niet druk over de beste korte documentaire."

De presentator haalde ook uit naar donkere sterren die de Oscarceremonie besloten te boycotten. "Jada Pinkett Smith besloot niet te komen. Maar wat zou ze hier moeten? Ze heeft een televisieprogramma. Dat is alsof ik besluit de panty's van Rihanna te boycotten: daar ben ik ook niet uitgenodigd." Rock stelde dat er naar aanleiding van de protesten een aantal aanpassingen zijn gemaakt voor de show. "Zo is het blokje In Memoriam dit jaar gevuld met donkere Amerikanen die het afgelopen jaar zijn doodgeschoten door agenten."