Eerste hoofdrol voor Anouk Maas

Actrice Anouk Maas speelt de hoofdrol in de musical Flashdance, die vanavond in première gaat in Tilburg. Anouk is daar uiteraard dolblij mee.

 “Het is eigenlijk mijn eerste échte hoofdrol,” vertelt ze. ”Ik loop elke avond een marathon: sta eigenlijk ieder moment van de voorstelling op het podium in de spotlights en moet zingen, dansen en acteren zoals ik dat eigenlijk nog nooit gecombineerd heb gedaan. De rol van Alex wordt in het vak gezien als een van de zwaarste hoofdrollen in de musicalgeschiedenis.”

Anouk vindt het fantastisch om met Carry Tefsen samen te spelen. “Ik leer zoveel van haar. Bijvoorbeeld hoe zij met tekst omgaat, en hoe ontzettend knap haar komische timing op het podium is. Zij is iemand die heel naturel speelt. Bovendien vormt zij voor mij een rustpuntje in de show, zowel op het podium als tijdens repetities. Het is heel fijn als je zo'n mentorfiguur hebt waar je altijd op kan terugvallen.

 “Ik was nog niet geboren toen de film uitkwam zelfs. Dus het is voor mij niet het jeugdsentiment wat het voor de kinderen uit de jaren tachtig wel is. Ik heb de film wel later gezien. Maar de iconische status die het voor veel mensen heeft, heeft het voor mij niet.”

 “Aan het verhaal van het meisje dat wil dansen, is niet veel veranderd. Dat is heel tijdloos: kijk maar naar alle talentenjachten als SYTYCD op televisie. Maar er zijn wel grote verschillen tussen de film en de musical. De rol van Hannah, gespeeld door Carry Tefsen, is aanzienlijk groter. En er zitten veel nieuwe liedjes in die niet in de film zaten. In het theater kost het soms meer tijd om iets te verbeelden dan in film: dat kan je muziek heel goed gebruiken om bepaalde ontwikkelingen te vertellen.”

Het meest bijzondere moment uit de film is de scene met de douche. Anouk vertelt dat die uiteraard niet ontbreekt in de musical. “We zullen de fans van de film niet teleurstellen! Elke avond krijg ik daadwerkelijk 15 liter water over mij heen. En ook de training zit er in, met dat handdoekje en het dribbelen. En natuurlijk de solo tijdens de dansauditie. Maar ook mensen die al die beelden niet kennen, worden niet teleurgesteld. Iedereen kent wel dat gevoel dat je je dromen wilt volgen, maar niet precies weet hoe. Het hart van Flashdance zit op de juiste plek, en dat is het allerbelangrijkste.”

Flashdance gaat zondag in première en is de komende maanden door heel Nederland te zien.