Edison-oeuvreprijs voor Willeke Alberti

Willeke Alberti heeft maandag tijdens de uitreiking van de Edisons een prijs voor haar gehele oeuvre gekregen. Volgens de jury heeft de zangeres met haar liedjes een onvergelijkbare bijdrage geleverd aan de Nederlandse muziekcultuur.

De vorige week 75 geworden Willeke Alberti debuteerde eind jaren vijftig als zangeres, in eerste instantie onder de vleugels van haar vader Willy Alberti. Gedurende haar carrière scoorde ze vele hits met nummers als Norman, Spiegelbeeld, Mijn Dagboek, Morgen Ben Ik De Bruid, Telkens Weer en Waar Is De Zon.

‘De jury van de Edisons heeft grote waardering voor die grenzeloze veelzijdigheid van Willeke Alberti,’ zo staat in het juryrapport. ‘Het lukte haar daarbij altijd weer een nieuwe generaties aan te spreken, zonder haar oude fans kwijt te raken. (…) En wat ze ook deed, van haar eerste hitjes tot haar recente mega-optredens, het was altijd van een vanzelfsprekende allure en zeggingskracht.’

Willeke heeft al een aantal Edisons in de kast staan. Zo won ze in 1965 haar eerste prijs voor haar debuutalbum Willeke. In 1993 werd de zangeres voor het laatst het podium opgeroepen toen ze een Edison in de categorie levenslied won voor haar album Een Beetje Mazzel. Haar oeuvreprijs komt precies zestig jaar nadat Willekes vader Willy de allereerste Edison in ontvangst nam in de toenmalige categorie vocaal.

In de afgelopen jaren ging de Edison-oeuvreprijs naar onder anderen Ilse DeLange, Extince, Anouk en Tiësto.

Geef een reactie

Gerelateerde artikelen