Dringende oproep

Dringende oproep aan kabinet: laat déze winkels hun deuren weer openen

De lockdown die is ingesteld om het aantal coronabesmettingen terug te dringen, zal naar alle waarschijnlijkheid met drie weken worden verlengd. Dit houdt onder meer in dat niet-essentiële winkels hun deuren gesloten moeten houden. Toch wordt er nu een dringende oproep gedaan om een aantal winkels tóch te openen.

Audax, eigenaar van winkelketens als Bruna, AKO en The Read Shop, wil dat boekwinkels niet langer als niet-essentieel worden beschouwd. Audax doet dan ook een dringende oproep aan het kabinet om toe te staan dat deze winkels de deuren weer mogen openen. ‘We zijn van mening dat een laagdrempelige beschikbaarheid van lectuur (kranten, tijdschriften, boeken) een belangrijke rol vervult in het vormen van een mening en daarmee de vrijheid van meningsuiting ondersteunt’, laat Algemeen Directeur Hubert de Leeuw weten.

Essentieel

In hun oproep aan het kabinet, heeft Audax ook verwezen naar een brief van de Koninklijke Vereniging voor het Boekenvak (KvB) en het de Stichting Collectieve Propaganda voor het Nederlandse Boek (CPNB) van 18 december. Daarin bepleiten zij dat boeken essentieel zijn voor de geest, net als de buitenschoolse ontwikkeling van kinderen en het loopje naar de winkel door ouderen, juist nu in deze uitzonderlijke tijden.

In andere landen, zoals Duitsland en België, worden boekwinkels wel als essentieel aangemerkt. Een voorbeeld dat Nederland zou moeten volgen, aldus Audax.

Geef een reactie

Gerelateerde artikelen