×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.

Column Patty Brard

Column Patty Brard
23.12.2018 -

’Goooooooi jeeeeee schoonmoeder uit het raam en de ijskast erachteraan...’ Het is een klassieker van volkszanger Robbie Ronalds, waarin hij de relatie met zijn schoonmoeder beschrijft. In het liedje vertelt hij dat -ie op zaterdagavond in de kroeg al met angst en beven uitkijkt naar het wekelijkse bezoek van schoonmama op zondagmiddag en hoe dat voelt als vrijheidsberoving. Tja, je kan de liefde van je leven ontmoet hebben, maar je krijgt er wel een hele familie bij waar je niet om gevraagd hebt. Dit geldt natuurlijk ook voor je eigen familie. Hoe vaak hoor je mensen niet zeggen: ’Vrienden kies je, familie krijg je!’ Uit onderzoek is ook nog eens gebleken dat goede vrienden je gelukkiger maken dan je familie. Hoe dat kan? Volgens de Amerikaanse professor in de psychologie William Chopik komt dat juist omdat vrienden een bewuste keuze zijn. Familierelaties zijn bovendien veelal te serieus, soms zelfs negatief en heel monotoon. Met vrienden onderneem je veel meer, met familie zit je vaak alleen maar met koffie rond de tafel. Het schijnt zelfs zo te zijn dat je met goede vrienden om je heen meer zelfvertrouwen krijgt en je minder gevoelig bent voor stress. Je zou je door hen meer gesteund voelen en minder last hebben van ziektes. Maar goed, die keuze heb je met familie niet, die heb je nu eenmaal en daar heb je het mee te doen. En je schoonfamilie idem dito. Bovendien is je schoonmoeder uit het raam gooien in het echte leven geen optie.


Voor de zender TLC ga ik in het voorjaar een nieuw programma maken waarin de relatie tussen schoonouders en schoonzoons en -dochters centraal staan. Heb jij eindelijk de liefde van je leven gevonden, maar blijkt je relatie met je schoonmoeder of schoonvader geen ideale combinatie, dan kan je je opgeven bij TLC. Ik ga dan met de gekozen kandidaten op vakantie naar een exotisch oord en daar gaan we gezamenlijk eens kijken hoe we aan de verbetering van de verstandhouding kunnen werken. Misschien helpt het om in een andere omgeving te zijn, zonder de rest van de familie eromheen die allemaal een mening hebben die ze meestal niet onbesproken laten. Misschien helpt het om wat activiteiten te ondernemen met elkaar, zoals je gewoonlijk wel met je vrienden doet maar niet met je familie, en al helemaal niet met je schoonmoeder of schoonvader. En daarnaast: vreemde ogen dwingen en ik ben een objectieve vreemde eend in de bijt met maar één doel: dat het weer gezellig wordt tussen jullie. Ik weet als geen ander hoe dingen mis kunnen lopen in een familie, dat er altijd gedoe is over geld, jaloezie een grote rol speelt en er vaak een vertekend beeld van de een over de ander ontstaat. Het lijkt me dan ook ontzettend bevredigend om als ervaringsdeskundige en daarom als een soort mediator aan de relatie tussen schoonouders en schoonkinderen te werken om te kijken hoe hun relatie verbeterd zou kunnen worden. Mediation is vaak dè oplossing, een tropisch eiland en een hoop lol trappen wil vaak ook helpen. Zin in een vakantie met mij én je schoonvader of -moeder, meld je dan aan bij TLC.