×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.

Column Patty Brard

29.08.2018 -

Op de een of andere manier is er altijd een beetje wrijving tussen Peter R. de Vries en mij. Het is heel eenvoudig met hem: als hij je niet moet, dan moet hij je niet. Bovendien heb ik natuurlijk jaren bij Shownieuws gewerkt en wil hij echt niets met dat programma, noch met de mensen die daar werken, te maken hebben. Hoewel we nooit vrienden zullen worden, voel ik op dit moment wel de behoefte mijn enorme waardering voor zijn werk uit te spreken. Want allemachtig, Peter R. de Vries, wat was er gebeurd in de zaak Nicky Verstappen als we jou niet hadden gehad? Diep respect heb ik voor jouw vasthoudendheid en toewijding in deze zaak.


Ik hield het bijna niet droog toen de moeder van Nicky jou bedankte en jij haar zo intens lief omhelsde. En ik was niet de enige. De meningen op social media over de vaak ietwat pedante misdaadverslaggever werden in één klap massaal bijgesteld nadat Peter het woord nam op tv en het publiek smeekte zich tot de politie te wenden, mocht iemand ook maar íets weten over Jos Brech, de verdachte van de moord van Nicky. Peter brak. En wij thuis ook. Wat een horrorscenario. Wat een drama voor de ouders en zus van Nicky. Nu was er na twintig jaar eindelijk een DNA-match en hadden ze een verdachte, bleek die spoorloos te zijn. En ook nog lang spoorloos te kunnen blijven, aangezien hij gespecialiseerd is in ’bushcrafting’. Hij had misschien jaren kunnen overleven in de wildernis zonder daar maar iets of iemand voor nodig te hebben. Gelukkig maken ook dit soort mensen fouten en lijkt er eindelijk gerechtigheid te komen. Maar wat is er in eerste instantie slordig omgegaan met die Jos Brech door de politie. Als Peter R. niet al die jaren de moord op Nicky aandacht was blijven geven, had het misschien wel nooit tot de opsporing van deze Jos Brech geleid. Terwijl een kijker misschien heus weleens gedacht zou kunnen hebben: daar heb je die De Vries weer met zijn zelfde aanknopingspunten. Weer een onbetekenend detail dat niet tot een oplossing leidt. In die twintig slopende jaren zonder oplossingen had hij vrijwel wekelijks contact met Berthie, Peter en Femke Verstappen, de ouders en het zusje van Nicky. Peter bleef de familie de aandacht geven die ze nodig hadden en verdienden, terwijl er geen journalist was die nog aandacht besteedde aan deze zaak. Dat deed hij natuurlijk wel vaker. Zonder Peter was de Puttense moordzaak ook heel anders gelopen en was de moord op Marianne Vaatstra waarschijnlijk niet opgelost. Goed, Peter R. heeft ook een kant die hier en daar wat irritatie kan opleveren, het is een dwingeland en zijn mening is de enige juiste, maar de Peter die we van de week in Maastricht op de persconferentie tegen zijn tranen zagen vechten en die zei: ’In een zaak als deze heeft u nooit een alibi om te zwijgen’, die Peter had ik nog nooit gezien.  En dat leidde dus tot de aanhouding van Jos Brech. De moeder van Nicky zei het heel treffend: ’Als we jou niet hadden gehad, Peter…’ Ook ik maak een heel diepe buiging voor Peter!