×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.

Column Patty Brard

1.08.2018 -

Waar wij voorheen klaagden over de slechte zomers in ons kikkerlandje en massaal van de camping wegspoelden, worden dit jaar massaal vakantiereizen naar het buitenland afgezegd, want waarom zou je weggaan met de heersende hittegolf in eigen land? Gelijk heeft iedereen, maar ik zie wel dat wij in Nederland lang niet zo goed voorbereid zijn op tropische temperaturen wanneer ik het vergelijk met bijvoorbeeld Ibiza. Ons huis daar heeft bijvoorbeeld veel kleinere ramen, dikkere muren en in elke kamer standaard airco, die in de winter voor extra warmte zorgt samen met de centrale verwarming en de drie open haarden. Die dikke muren zorgen ervoor dat de warmte niet zo heftig binnenkomt als in de huizen in Nederland. In de winter zorgt dat wel voor vocht, vandaar die dubbele verwarmingsmogelijkheden. Maar in de zomer met 40 graden zijn we er helemaal blij mee.


Aangezien ik geloof dat dit niet de laatste zomer in Nederland is dat het zo ontzettend heet wordt, hebben wij gelijk besloten dat de airco, die we in Amstelveen nu toe alleen in de slaapkamer hadden, deze winter wordt uitgebreid met één op elke verdieping. Niet echt milieuvriendelijk, maar het was echt niet uit te houden in huis deze weken. Op dit moment is er trouwens geen airco of ventilator meer te krijgen, laat staan een bedrijf dat de tijd heeft om die te komen installeren. Sterker nog, vriendje Fred van Leer heeft zijn huis tijdelijk verlaten voor een kamer in het Marriot Hotel omdat geen bedrijf tijd heeft zijn slaapkamer hitteproof te maken. Ik ben zo benieuwd wat er allemaal nog meer gaat veranderen in Nederland als deze zomers zich zo heftig blijven aandienen. Op een gegeven moment zullen we toch ook een siësta moeten invoeren. Van de week kon een van onze cameramannen de kijker van zijn camera niet eens meer tegen zijn oog houden, zo heet was die geworden. Lekker lange lunchpauzes, warm eten tussen de middag, dan effe een middagtukkie en van een uur of 4 tot 8 weer doorwerken! Ik denk ook dat we in Nederland nog meer wijn moeten gaan produceren dan we nu al doen. Bij ons op Ibiza hangen nu de druiventrossen aan de boom, dus waarom in Nederland niet? En zou het niet fantastisch zijn als we wat aan al die stoeptegels, asfalt en bloedhete klinkers zouden doen? Lekker weer grond, gras en planten op de wegen, beter voor als het ineens keihard regent, dat slurpt het water lekker op. En planten slurpen ook veel hitte op. Het gebruiken van meer groen zou standaard moeten worden. Planten en bomen absorberen warmte, creëren schaduw en stralen koele lucht uit. Dat ze water opvangen bij hevige regenval zou ook kunnen helpen, want de riolen kunnen dat niet zomaar aan. Bij zinderende hitte hoort nu eenmaal noodweer dat in alle hevigheid kan losbarsten. Het grote voordeel daarvan is wel weer dat er veel zuurstofrijke lucht vrijkomt via meer groen in combinatie met voldoende regen. Ook lekker voor de dieren en insecten. Hoe dan ook, voorlopig gaan we nog niet massaal naar Mars, dus er moet hier nog wel het een en ander drastisch aangepast worden.