×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.

Column Patty Brard

11.07.2018 -

Toen ik een paar jaar geleden als presentatrice aan Jochem van Gelder werd gekoppeld, moest ik daar best even over nadenken, en Jochem ook. We vonden het op het eerste gezicht een rare combinatie. Eenmaal aan het werk bij Bonje Met De Buren bleek het een gouden greep, waar veel te snel een einde aan kwam omdat dat programma ineens jonger en frisser moest, met alle gevolgen van dien.


Nu werd ik gebeld door een productiemaatschappij die een documentaire ging maken getiteld VetGelukkig, of ik samen met Diederik Jekel de presentatie wilde doen. Ook een rare combi, dacht ik, na zijn naam gegoogeld te hebben. De vierdelige serie gaat over mensen in een zwaar lichaam en of ze daarin ook gelukkig kunnen zijn, wat de oorzaken van het overgewicht zijn, of zij gehinderd worden door hun zwaarlijvigheid en welke diëten deze mensen al gevolgd hebben. En natuurlijk de hamvraag: moet nou iedereen ineens een gastric bypass overwegen? Diederik is een wetenschapsjournalist, die altijd al was gefascineerd door het fenomeen televisie. Hij werd na zijn master vaste gast voor de wetenschappelijke onderwerpen in De Wereld Draait Door. Hij wordt geprezen om zijn duidelijke uitleg van kennis die normaal gesproken gortdroog je strot door werd geramd door een mompelende natuurkundeleraar die mijn aandachtspanne niet langer dan drie minuten wist vast te houden.

Nu gaat hij dus met dit meisje op pad in de wereld van zwaarlijvigen. De opnames zijn inmiddels begonnen, voor ieder apart of met elkaar als het bijvoorbeeld gaat om ziekenhuisbezoeken waar stresstesten gedaan worden of calorieverbranding gemeten wordt. Diederik is gepest als klein kind omdat hij altijd wel iets te dik was en probeert nu door nauwlettend te leven zijn gewicht op peil te krijgen. Moeilijk voor iemand die liever een shoarmaschotel voor zijn ontbijt neemt dan een groenteshake en liever patat dan broccoli bij het diner eet. Maar juist daarom legt Diederik de problematiek van het overgewicht zo goed uit. Wisten jullie dat er ongeveer 40 oorzaken van overgewicht mogelijk zijn? Waarom wordt niet uitgezocht wat er aan iemand scheelt als hij of zij te zwaar is? Ongeveer de helft van onze bevolking is te dik, en de andere helft roept dat ze dan maar niet zoveel moeten eten. Was het maar zo simpel! In het najaar is VetGelukkig te zien bij NPO3. Ik kan nu alvast verklappen dat de samenwerking tussen Jekel en Brard niet eenmalig zal zijn. Wat een toffe gast is dat!