×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.

Column Patty Brard

21.06.2017 -

De AVROTROS brengt al sinds 2009 het programma De Beste Zangers op de buis, waarin zes zangers of zangeressen elke week een liedje ten gehore brengen dat van betekenis is voor de zevende kandidaat. Degene die in het zonnetje gezet wordt, is elke week een ander en hij of zij beslist wie de taak het beste volbracht heeft. Voor deze tiende editie blijf ik echt thuis. Eindelijk weer leuke zaterdagavond-tv! De cast is de meest verrassende ooit: Anita Meyer, Dennie Christian, musicalzanger Tommie Christiaan, Kenny B, operazangeres Tania Kross, Brace en The Voicewinnares Maan de Steenwinkel.


Hoe gemêleerd wil je het gezelschap hebben? De een komt uit een volledig tegenovergestelde hoek dan de ander en toch klikt het zo goed tussen deze kandidaten, muzikaal maar ook intermenselijk, dat het wat mij betreft de mooiste serie van De Beste Zangers in jaren heeft opgeleverd. Die ik gezien heb tenminste, want ik ben bij vorige series weleens voortijdig afgehaakt.

Bij de serie die nu loopt, vind ik het bijna jammer wanneer de winnaar wordt aangewezen, omdat je dan weet dat de aflevering voorbij is. Waar je bij andere programma’s nog weleens kunt denken: o nee, niet nog een ronde! had dit programma van mij avondvullend mogen zijn. Alles klopt. Oké, er wordt iets te veel gehuild, maar misschien is dat ook wat je als kijker voelt: het is oprechte emotie. Maan die snikkend naar Anita Meijer’s versie van Robert Long’s Flink Zijn luistert omdat de tekst van het nummer zo keihard binnenkomt dat er heel veel oud liefdesverdriet boven komt drijven. Diezelfde Maan die op haar beurt een versie van Nessun Dorma ten gehore brengt voor operazangeres Tania Kross, die eveneens tot tranen toe geroerd is. Indrukwekkend hoe Maan de knop omzet van popmuziek naar klassiek. Maar ook petje af voor Dennie Christian, die zich waagt aan een hardrocknummer, wederom opgedragen aan Tania omdat zij een Metallicafan blijkt. Zij gaat gewoon naar een concert van Metallica volgend jaar! En verder de soul van Kenny B, die Fast Car van Tracy Chapman tot een vrolijk liedje omtovert, terwijl het bij mij vroeger altijd zo zwaar binnen kwam. Chapeau ook voor Tommy en Brace, maar voor mij is de absolute winnares van deze editie toch de vrouw die in 2011 ook al eens won: Anita Meyer. Prachtig, prachtig, prachtig!