×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.

Column Patty Brard

8.02.2017 -

De verkiezingen staan voor de deur en het aantal zwevende kiezers is groter dan ooit. Je kunt zelfs stellen dat de zwevende kiezer uiteindelijk de verkiezingen gaat bepalen op15 maart. Ik moet bekennen dat ik ook ben gaan zweven. Ik was nog steeds Mark Rutte-fan toen hij vorig jaar zijn campagneperiode begon, ondanks dat hij zijn belofte nooit te gaan regeren met de PVV niet waar gemaakt had. Dat hij daar niet onderuit kon, begrijp ik nog wel. Hij begon de campagneperiode ook nog met excuses omdat hij nog meer niet had waargemaakt wat hij beloofd had: geld dat niet teruggekomen is bij de burger en nog meer geld dat toch naar Griekenland ging. En hij had me!


Hij zei dat hij van zichzelf baalde en beloofde beterschap. En hij had me nog steeds.

Toen kwam zijn optreden in Zomergasten, begon hij opeens Wilderstaal uit te slaan en met een open brief in de kranten te adverteren, allemaal om de zwevende of de PVV-kiezer op zijn hand te krijgen. Waar ik hem een paar maanden geleden op zijn woord geloofde, zweef ik nu enorm.

Voor SBS ben ik met een nieuw programma bezig waarin mensen aan het woord komen die het vertrouwen in de politiek zijn kwijtgeraakt. Zo was ik van de week bij een familie met een 19-jarige zoon met zware epilepsie die nergens geplaatst kan worden omdat hij zorgintensief is. Die ouders kunnen niet meer, want ze slapen niet langer dan een uur achter elkaar. Ik moet er niet aan denken wat er gebeurt als die vader een keer door zijn rug gaat. De jongen laat zich normaal gesproken niet zomaar vasthouden, maar wel door mij. Hij lachte me toe en pakte mijn hand stevig vast. Hij voelde dat er een buitenstaander daadwerkelijk om hem gaf. Hij heeft liefdevolle intensieve zorg nodig, dat zouden we moeten kunnen leveren in Nederland.

En vandaag zag ik dat er een paar duizend kinderen niet naar school gaan omdat er voor hen geen passend onderwijs is. Ondanks dat ze leerplichtig zijn, krijgen die kinderen geen plek op school omdat ze veel zorg nodig hebben vanwege bijvoorbeeld autisme. Ik wou dat Mark Rutte zich eens met deze essenties ging bezighouden, in plaats van de zwevende kiezer op een, naar mijn mening, stupide manier binnen te trekken.