×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.

Column Patty Brard

23.05.2018 -

Via deze column in Weekend en mijn vlog bij Linda.tv heb ik jullie de afgelopen drie maanden op de hoogte gehouden van mijn wel en wee na de Gastric Bypass die ik eind februari in het Belgische Aalst onderging. We zijn nu drie maanden verder en volgende week is alweer mijn laatste vlog voor Linda.tv! Het is allemaal niet meegevallen, maar ik ben dan ook wel, op zijn Patty’s, meteen in het diepe gesprongen: ik heb de operatie laten doen zonder het in Nederland verplichte voortraject te doorlopen, met diëtisten en psychologen. Dat duurt hier ongeveer een jaar, als je al überhaupt voor een bypass in aanmerking komt. Mijn BMI was sowieso te laag geweest. Als ik nu, drie maanden na dato, de rekening opmaak, snap ik wel beter waarom ze je in Nederland heel goed willen voorbereiden op wat er komen gaat ná de bypass.


Hoewel ik achteraf denk dat niemand die dit niet ondergaan heeft weet hoe je het gevoel en de gevolgen van de onomkeerbare bypass moet omschrijven. Mijn instagramaccount lijkt inmiddels wel een verzamelplek voor mensen die óf een GBP gehad hebben óf een GBP zouden willen. Wat ben ik blij dat er eindelijk openlijk ervaringen uitgewisseld worden, tips en trucs worden doorgegeven; dat alles rond de GBP bespreekbaar lijkt te worden. Dat al die vooroordelen van mensen die denken dat je de makkelijkste weg hebt gekozen door voor een GBP te gaan een beetje minderen. Het is niet zo dat je ergens een knoop in legt en afvalt. Was het maar zo simpel.

Het is een hele grote stok achter een deur, die je ertoe verplicht om er een andere leefstijl op na te gaan houden. Doe je het niet zoals het moet, word je ziek. Ik denk dat je het wat dat betreft misschien kunt vergelijken met Refusal, die pil die je kunt innemen tegen alcoholverslaving. Neem je die pil en drink je toch, dan gaat je lichaam enorm tegenstribbelen. Het creëert een aversie tegen drank. Nou moet je na de GBP wel gewoon blijven eten natuurlijk, anders gaat het ook niet goed. Maar neem nou geen suiker of vet, want je lichaam geeft je onmiddellijk straf. Ik dacht dat ik alles al gedaan had om af te vallen en ik heb ook van alles geprobeerd, maar kennelijk kan ik het niet zonder deze enorme stok achter de deur.

Het valt me drie maanden na dato nog steeds zwaar af en toe, ik ben nog steeds wat vaker moe dan normaal, ik kauw soms nog niet genoeg en vergeet soms dat ik niet mag drinken en eten tegelijk, met alle gevolgen van dien. Maar meer dan ooit voel ik me zo veel beter, ben ik niet meer bang voor diabetes en hoge bloeddruk, voel ik me weer vrouw en moet ik toegeven dat ik dit gelukzalige gevoel al lang niet meer gehad heb. Vandaag weeg ik 79.6 kilo, dat is nog eens wat anders dan die 97.9 waar ik mee begon. Had ik dit maar tien jaar eerder laten doen!