×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.

Column Patty

11.04.2018 -

Het is achter de schermen in omroepland lange tijd niet zo onrustig geweest als nu, sinds John de Mol heeft aangekondigd aan het grootste mediaplatform van Nederland te bouwen. Het ANP werd door John gekocht, zoals hij eerder al SBS had aangeschaft, waar gelijk de nodige veranderingen zichtbaar waren. Inmiddels heeft iedereen zijn idee over wat er nog allemaal te gebeuren staat.


Sinds de tijd van TV10 is er niet zoveel reuring geweest. Wat gaat er gebeuren? Wie gaat er van RTL naar SBS? Hoe worden de gaten bij RTL opgevuld en wie gaan eruit bij SBS, met al die RTL-mensen die zich daar aandienen? 

Het is voor mij een stuk rustiger om geen deel meer uit te maken van deze onrust en het lekker van de zijkant te bekijken. De transfers gieren je om de oren, onderhandelingen worden schaamteloos via de media uitgespeeld. Het lijkt er af en toe wel op dat de krant zich voor het onderhandelingskarretje laat spannen. Wie komt in plaats van Edwin Evers en waarom gaat diegene zoveel minder verdienen? De heren van VI gaan, o nee de heren van VI blijven, o ze gaan nu van RTL7 naar Veronica waar ze hetzelfde gaan verdienen.

En zo gaat ’t maar door. Ik vind dat laten lekken van die gigasalarissen weinig chic. Ga gewoon doen wat je leuk vindt en ga mee met degene die je de vrijheid gunt de televisie of radio te maken die je wilt maken en praat niet publiekelijk over geld. Ik ben er van overtuigd dat uiteindelijk niemand een garantie voor succes is, zeker in tv-land. 

Een weldoordacht, goed programma-idee is de helft van het succes. Zet daar een gepassioneerde tv-maker op qua presentatie en de kans is groot dat er een succes uit voortkomt. Kijk naar Beau van Erven Dorens. Nooit hoor je hem over gages of overstappen praten. Of Linda de Mol, die zegt: 'Ik ga', klaar! En vervolgens gaan ze dan gewoon weer gedegen aan het werk.

Volgens mij wordt er in deze roerige tijden te veel over overstappen nagedacht en niet genoeg over formats, want ik zie wonderbaarlijke programma’s langskomen. Neem nou de zoektocht naar de vijfde Topper… Daar zoeken ze helemaal niet naar, ze zoeken naar iemand die een liedje komt zingen in de ArenA. Of deze: we sturen twee verwende presentatoren op lowbudgetvakantie, in Weg Met Gordon En Estelle. Waarom? Om bevestigd te zien dat ze zo 'hilarisch' verwend zijn?

Het blijkt niet genoeg te zijn; kijkers willen meer diepgang. Ik kom net als al die andere kijkers momenteel veel vaker bij de Publieke Omroep uit. Ik hoop echt dat de rust gauw terugkeert in commercieel Hilversum en dat ze ook daar gewoon weer lekkere televisie gaan maken.