×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.

Column Patty

4.04.2018 -

Op LINDA.tv neem ik jullie mee in mijn strijd tegen de kilo’s in een reallifesoap getiteld Patty Brard: Nog één keer slank!. Bijna iedereen is enthousiast, maar er komt ook wel eens een negatief geluid voorbij. Daarom heb ik besloten wat dingen op een rij te zetten aangaande de operatie die ik een maand geleden heb ondergaan.


Om te beginnen: wat is het precies? Bij een gastric bypass (gbp) wordt de maag verkleind en het spijsverteringskanaal omgelegd. Omdat de ingreep ingewikkeld en ingrijpend is, kan ook gekozen worden voor een maagverkleining en/of maagband. Een maagballon is tijdelijk. Gisteravond zei iemand tegen me: 'Ik doe hetzelfde als jij, maar dan zonder gbp, kijk maar, ik drink vanavond water'.

Het voelde alsof ik een slappe hap was die de weg van de minste weerstand had gekozen. Buiten de vele lofzangen ontvang ik ook wel kritiek dat ik er niet bij vertel dat een gpb ook heel fout kan gaan. Natuurlijk kan het fout gaan, nogmaals, het is een ingewikkelde operatie en bovendien kunnen operaties altijd fout gaan! Ik propageer het ook niet, ik zie het als een laatste strohalm als je alles al geprobeerd hebt. Als je het zonder ondersteuning kan, moet je dat zeker doen. Maar een avond water drinken in plaats van wijn is dan echt niet voldoende!

Er zijn ook mensen die zeggen: 'Ja, zo kan ik het ook, opereren en je streefgewicht halen omdat er niets meer in kan'. Nou, ik geef je graag een dag in de schoenen van een obesitaspatiënt na een gastric bypass. Het voelt alsof alles de hele dag over eten en drinken gaat. Het is absurd hoeveel keer ik per dag nu 'nee' zeg en eigenlijk 'ja' zou willen doen. Natuurlijk met de wetenschap dat ik er nu doodziek van kan worden. Maar geloof me, het is niet zo dat je door een gbp geen zin meer hebt in eten of drinken. Je moet nog steeds bij elke hap zelf beslissen of je die neemt of niet. Ook blijkt er elke dag wel een reden te zijn – of geen reden, maar we doen het toch – voor een wijntje. Je hebt geen idee hoeveel drank ik per dag zie verdwijnen, terwijl ik zuinig aan mijn muntthee nip. 'Wanneer neem je weer een wijntje, je kan straks toch wel weer drinken?' Alles kan, maar ik ga het niet doen! Of deze: 'Niet te mager worden hoor, daar wordt niemand mooier van, vooral als je wat ouder bent'.

Ik heb inmiddels een belangrijk advies voor mensen die een gastric bypass overwegen: creëer een wit licht om je heen en laat het allemaal niet tot je doordringen. Ik sta momenteel goed in mijn kracht én nog steeds achter mijn beslissing. Ik hoef niets te rechtvaardigen, maar wil mijn ervaringen graag delen met mensen die ik eventueel bij hun keuze kan helpen. Dit is mijn keuze geweest, het is mijn risico, mijn lichaam, mijn gezondheid en het vereist mijn discipline. Ik hou vol!