Claudia zoekt hulp bij André Kuipers

Claudia de Breij wil de eerste vrouw op de maan zijn. Dat is een van de thema's van haar nieuwe voorstelling Teerling, die 21 februari in premiere gaat in de Stadsschouwburg in Utrecht. Om alle details over een verblijf in de ruimte te weten te komen, heeft zij voor het programma uitgebreid advies ingewonnen bij astronaut André Kuipers.

De 38-jarige cabaretier heeft zich voor Teerling helemaal ondergedompeld in de wereld van de ruimtevaart. “Ik heb natuurlijk wel artistieke vrijheid, maar ik wil geen wetenschappelijke onzin verkopen”, lacht ze. “Daarom heb ik aangeklopt bij één van de weinige Nederlanders die uit ervaring kan vertellen hoe het is om in de ruimte te zijn.” Kuipers figureert ook in een kort promotiefilmpje dat De Breij dit weekeinde op haar site en op YouTube heeft geplaatst. “Ik mocht echt alles aan hem vragen.”

Een andere rode draad in de voorstelling is president John F. Kennedy, die in september 1962 zijn legendarische 'We choose to go to the moon'-speech hield. “Als je dat betoog terugziet, raak je direct geinspireerd”, vindt De Breij. “Het is zo'n groot contrast met onze leiders in Nederland anno 2014. Vroeger durfden we zelf iets te willen, waren we een gidsland. We hebben in het verleden echt heel veel bereikt. Maar tegenwoordig verschuilen we ons liever achter het gevoel dat we een klein landje zijn dat vooral niet te veel moet willen.”

En daarmee doelt ze óók op de passieve houding van Nederland in het hele Sotsji-debat over de antihomowetten. “Het gaat niet perse om wel of geen homo meenemen in de delegatie”, stelt de cabaretière. “Maar als Mark Rutte met droge ogen kan zeggen 'roze staat mij minder', dan staat dat wel voor iets veel groters. Ik begrijp best dat homobelangen niet de enige belangen zijn. Maar leg het mij en je volk dan uit. Het getuigt van lafheid als je niet durft te zeggen wat je echt denkt.”

Het is de eerste reizende voorstelling sinds De Breij in december 2011 besloot haar uitverkochte tournee te cancellen. Ze had toen te weinig inspiratie. “Er gebeurt op dit moment meer dan genoeg in de wereld waar ik iets van vind en waar ik iets over wil zeggen”, knikt ze. “Het is een hele geruststelling dat de inspiratie op een gegeven moment gewoon terugkwam. Sterker nog: ik heb nu eigenlijk veel te veel materiaal voor één programma.”

Geef een reactie

Gerelateerde artikelen