×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.

Chazia wil mantelzorgers troost bieden

29.05.2018 -

Chazia Mourali hoopt dat mantelzorgers 'herkenning en troost' vinden in haar verhaal. De tv-maker zorgde voor haar moeder Elise, die in 2015 overleed aan borstkanker en schreef een boek over haar ervaringen. 'Ik wil de werkelijkheid achter de roze lintjes laten zien', zegt Chazia in het AD.


'Niemand waarschuwde me hoezeer mantelzorgen me zou uitputten. Dat zwijgen wil ik doorbreken', gaat de 54-jarige journaliste verder. Chazia had het soms moeilijk met de zorg voor haar moeder. 'Ik schrijf over mijn inspanningen en mijn falen; hoe ik soms ongeduldig was of me verstikt voelde in mijn rol als mantelzorger. Over hoe we soms vastliepen in de medische wereld, waar meer wordt gekeken naar de ziekte dan naar de persoon'. Ook haar gezin ging gebukt onder het mantelzorgen: 'Vooral mijn toen achtjarige dochter'.

Naast herkenning en troost biedt Chazia ook adviezen in Het Einde Voor Beginners, dat dinsdag verschijnt: 'De praktische tips die ik zelf had willen hebben, en waarvoor ik sprak met tientallen deskundigen van over de hele wereld. Neem de tijd om slecht nieuws te laten bezinken, bijvoorbeeld'.

Met het derde deel van haar boek hoopt Chazia een discussie over de laatste fase van het leven op gang te brengen. 'Er komt een moment waarop aanvaarding belangrijk wordt', aldus de tv-maker, die het belangrijk vindt dat mensen 'realiseren dat het leven eindig is': 'Daardoor wordt het niet minder waard, maar meer'.