Cast Divorce helpt vluchtelingen op Lesbos

De cast en crew van de serie Divorce heeft de afgelopen week op het Griekse eiland Lesbos geholpen vluchtelingen te vervoeren en van eten en drinken te voorzien. De actie ontstond spontaan toen de makers een paar dagen op het eiland waren om opnames te maken voor het nieuwe seizoen.

Onder anderen acteurs Waldemar Torenstra, Katja Herbers, Dirk Zeelenberg en Tibor Lukacs waren dinsdag naar het eiland afgereisd voor de opnames. “Je leest de verhalen wel, maar we hadden eigenlijk geen idee wat we echt konden verwachten”, bekent Lukacs. “Op weg naar de set zagen we overal lange stromen vluchtelingen die naar de haven liepen. Mannen, vrouwen en kinderen, gezond en gewond, sjokken tientallen kilometers bij temperaturen van 36 graden langs een snelweg en ravijnen. Ze hebben op zee de hel doorstaan en hebben geen idee hoe ver het nog is naar landen als Noorwegen, Duitsland of Nederland, waar ze van dromen.”

Elke dag komen er op Lesbos tussen de duizend en 1500 nieuwe vluchtelingen aan, voornamelijk uit Syrië en Afghanistan. “In de uren dat we vrij waren, zijn we met de auto’s van productie mensen gaan vervoeren, van de ene naar de andere kant van het eiland”, vertelt Lukacs. “We hebben ook water en koekjes gekocht in de winkeltjes langs de weg en dat gegeven aan iedereen die we tegenkwamen. De eigenaars van die winkels verkeren ook in tweespalt: ze willen dolgraag helpen, maar moeten ook hun inkomsten genereren uit het beetje toerisme dat er nog is op het eiland. Voor de dure hotels liggen drommen vluchtelingen te slapen.”

Surrealistisch

Het was surrealistisch om ondertussen ook nog de scènes voor de serie te draaien. “Na drie dagen konden wij weer terug naar onze veilige huizen op drie uur vliegen van Lesbos”, knikt de acteur. Hij beklemtoont dat Europa, en Nederland in het bijzonder, veel sneller moet gaan handelen om de vluchtelingen te helpen. “We moeten niet alleen koekjes en water gaan brengen. Maar er moeten professionele organisaties heen die die mensen helpen: op het eiland hebben wij maar één politiebusje gezien, verder zijn de vluchtelingen op zichzelf aangewezen.” Verder is er vooral behoefte aan warme kleren en slaapzakken. “Die mensen hebben alleen slippers aan, terwijl de herfst voor de deur staat. En naarmate ze verder naar het noorden reizen, wordt het ook kouder. Daar zijn ze totaal niet op voorbereid.”

Lukacs roept, na wat hij op Lesbos heeft meegemaakt, de Nederlandse politiek op tot actie over te gaan en mensen geld te storten of kleding te sturen. "Het is onze verantwoordelijkheid om te helpen en nu te handelen. Deze mensen zijn niet anders dan jij en ik: het enige verschil is dat hun huis op de verkeerde plek stond en gebombardeerd is."

Geef een reactie

Gerelateerde artikelen