×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.

Carolien Karthaus-Spoor openhartig over erfelijke ziekte

20.02.2018 -

Carolien Karthaus-Spoor heeft in RTL Late Night open verteld over de ziekte waar zowel haar vader als haar zus aan lijden: 'Als ik een glas liet vallen, dacht ik al: oh god daar ga ik'.


Het gaat om de ziekte van Huntington, een erfelijke ziekte die bepaalde delen van de hersenen aantast. Actrice Carolien Karthaus-Spoor is pas zestien wanneer de ziekte van Huntington bij haar vader wordt geconstateerd: 'Je bent dan nog zo jong en moet nog zoveel in het leven ontdekken dat je daar niet te lang bij stil wil staan'. De erfelijke ziekte zorgt ervoor dat de hersenen worden aangetast en dit heeft vooral invloed op spraak en beweging. 

Carolien is bang dat ze drager is van het gen: 'Als ik een glas liet vallen, dacht ik: oh god daar ga ik al'. Vooral door haar grote kinderwens besluit de actrice zich te laten testen en gaat daardoor een lang proces door: 'Het is ook zo dat als je voor het eerst naar de universiteit gaat om je te laten testen, je best een behoorlijk proces door van gesprekken met psychologen en artsen heen gaat omdat ze je ook willen voorbereiden op het feit dat als de uitslag positief is, dat dat je leven volledig op zijn kop zet'.