Brussel geeft Albert klinkend afscheid

‘Merci Albert, merci Albert’, klonk het zaterdagavond op het Vossenplein in de Brusselse volks- en migrantenwijk de Marollen uit duizenden kelen voor koning Albert. Op de laatste avond van zijn bijna 20-jarige koningschap gaf de Belgische hoofdstad de vorst een daverend afscheid.

Koning Albert, koningin Paola en aanstaande koning Filip en zijn vrouw Mathilde kwamen meteen na het traditionele concert ter gelegenheid van de nationale feestdag naar het volgestroomde plein dat bij toeristen beter bekend is als de plek waar de wekelijks antiek- en rommelmarkt plaatsvindt.

Albert werd met gejuich en applaus ontvangen Het was voor het eerst dat hij hier het volksfeest meemaakte. Jongste zoon en familierebel prins Laurent was er al eerder geweest toen hij door zijn vader was uitgesloten van de officiële plechtigheden en hier steun en sympathie kwam halen van de ‘gewone Belgen’. Niet voor het eerst overigens. Ook daags na zijn huwelijk koos Laurent de Marollen uit voor een ‘bad in de menigte’.

Papieren kroontjes

Nu was het de beurt aan koning Albert om gehuldigd te worden. Een zee van Belgische vlaggen begroette hem, en het publiek droeg naar Nederlands voorbeeld papieren kroontjes in de kleuren van de Belgische vlag met daarop ‘merci’ geschreven.

Vanaf een speciaal podium namen het gaande en het komende koningspaar deel aan het ‘nationale bal’; een openluchtconcert met een keur aan voornamelijk Belgische artiesten die het publiek doorgaans aan het dansen krijgt. Daar kon zaterdagavond geen sprake van zijn. Er was geen ruimte om te bewegen. Maar meedeinen op de muziek kon wel en koning Albert toonde zich daarin zeer bedreven en enthousiast, opvolger Filip ondanks aansporingen van Mathilde veel minder.

Op de koninklijke tribune kwamen de emoties los toen de duizenden massaal ‘Ik hou van jou’ zongen, in dit geval een huldeblijk aan de koning.