Borgman Nederlandse inzending Oscars

De zwarte komedie Borgman van regisseur Alex van Warmerdam is geselecteerd om namens Nederland te worden ingezonden naar de Academy Awards. De film maakt nu kans om genomineerd te worden in de categorie beste niet-Engelstalige speelfilm. Dat heeft instituut EYE vrijdag gemeld.

Regisseur Alex van Warmerdam maakt zich 'geen enkele illusies' over de kansen van zijn film Borgman om daadwerkelijk voor een Oscar te worden genomineerd. 'Ik ben iemand die alles graag een beetje relativeert', stelt Van Warmerdam. 'Er zijn heel veel landen in de wereld die allemaal een film insturen. En ik ben er eentje van.'

De achtste film van Van Warmerdam beleefde in mei zijn wereldpremière op het Festival van Cannes. Het was de eerste Nederlandse titel in bijna veertig jaar die was opgenomen in de competitie. De film kreeg daar lovende recensies en is sindsdien al voor een groot aantal festivals over de hele wereld geselecteerd.

Hoofdrolspeelster Hadewych Minis slaakt een vreugdekreet, vlak nadat ze hoorde dat haar film Borgman Nederland dit jaar mag vertegenwoordigen bij de Oscarrace.'Wat cool! Wat vet! Wat leuk!! En dat nadat we in Cannes in de competitie mochten meedoen. Het blijft allemaal erg onwerkelijk'.

Borgman, die inmiddels al aan tientallen landen is verkocht, vertelt over een mysterieuze vreemdeling die zich aandient in een villawijk. De hoofdrollen worden gespeeld door Hadewych Minis, Jan Bijvoet en Eva van de Wijdeven. De film draait nu in de Nederlandse bioscopen.

Of Borgman echt genomineerd wordt, maakt de Academy half januari bekend. De uitreiking van de Oscars is op 2 maart. De laatste keer dat Nederland een Oscar voor beste niet-Engelstalige film won, was in 1998 voor Karakter. In 2004 sleepte Nederland voor het laatste een nominatie in deze categorie in de wacht, voor De Tweeling.

Geef een reactie

Gerelateerde artikelen