Bijzondere taak voor Ellen ten Damme

Zangeres Ellen ten Damme staat een bijzondere taak te volbrengen. De zangeres gaat vrijdag de boor zegenen waarmee de komende maanden de Rotterdamsebaan wordt gedrild.

Het ambitieuze bouwproject verbindt de Haagse binnenstad via een 5 kilometer lange tunnel onder het knooppunt Ypenburg door met de A4 en de A13. De bouw van de Victory Boogie Woogietunnel kost 640 miljoen euro; de tunnel moet in 2020 in gebruik worden genomen.

Ten Damme zingt vrijdag het mijnwerkerslied Glück Auf! bij de aftrap van de boor, meldt zij in het AD. Daarnaast wordt de boor ook gezegend door een echte priester. Dit is een oud ritueel uit de mijnbouw; de Heilige Barbara, de beschermheilige van de mijnwerkers, wordt gevraagd over de werkers onder de grond te waken.

'Ik vind die rituelen mooi', stelt Ten Damme in de krant. 'Als je een begin maakt met zo’n groot project als de aanleg van de Rotterdamsebaan, waar vier jaar voorbereiding aan vooraf is gegaan, dan is het logisch dat er een moment wordt gekozen om daarbij stil te staan'.

De gemeente Den Haag laat desgevraagd weten Ten Damme te hebben gevraagd omdat zij een 'heel leuk mens' is. Het idee groeide tijdens een personeelsuitje van ambtenaren naar een voorstelling van de zangeres. Zij was meteen enthousiast.

Geef een reactie

Gerelateerde artikelen