Janny van der Heijden

Bijna-doodervaring voor Janny van der Heijden

Het leven van Janny van der Heijden heeft aan een zijden draadje gehangen. De Heel Holland Bakt-presen­tatrice kan zich nog herinneren dat ze bijna op de overgang zat van inderdaad gaan.

Het leven gaat Janny van der Heijden (66) voor de wind. Thuis gaat alles prima en aan werk heeft ze geen gebrek. Sinds haar verschijning in de tv-hit Heel Holland Bakt stromen de aanbiedingen binnen. Maar de MAX-ster heeft ook lastige tijden in haar leven gekend. Een paar maanden na de scheiding van haar man en het overlijden van haar vader en moeder, belandde ze in het ziekenhuis op de intensive care. ‘Ik had een ontsteking van mijn hartzakje en mijn long- vliezen. Waardoor mijn systeem zei: ’Ik doe het niet meer.’ Ik denk dat dat het moment was dat ik mezelf letterlijk en figuurlijk tegen ben gekomen, dat ik op het scheidsvlak van leven en dood zat’, vertelt ze in gesprek met Özcan Akyol in Sterren Op Het Doek.

Ultiem vredesgevoel

‘Ik hoorde dat mensen die om me heen stonden, zeiden dat ik het niet zou halen: We raken haar kwijt.’ Hoewel Janny de artsen kon horen, reageerde ze niet. ‘Het moment dat ik op de intensive care terechtkwam, was er alleen maar pijn en benauwdheid, een soort paniekstand van mijn lijf. Er was het moment dat ik naar mezelf keek en bijna op die overgang was van inderdaad gaan, dat is wat men dan een bijna-­dood­ervaring noemt, en op dat moment was alle pijn weg. Er was alleen nog maar een soort ultiem vredesgevoel’, aldus de presentatrice.

Enorme moederkloek

Janny had ook berusting met het feit dat ze zou gaan: ‘Ik ben een enorme moederkloek en ik wist dat ik mijn kinderen achter zou laten. Maar die emotie was er niet. Op het moment dat ik weer terugkwam in mijn lijf, om het zo maar te zeggen, was de pijn er weer. Hing ik half uit bed en was ik me bewust van alles. Het is alsof je van een afstand naar jezelf kijkt zonder emotie, zonder gevoel.’

Janny herstelde gelukkig en kende een mooie carrière als redacteur bij tv-programma’s. Met Heel Holland Bakt begon ze tegen haar 60ste nog aan een heel nieuwe tv-carrière. Daar geniet ze van en ze is nog lang niet van plan te stoppen.

Geef een reactie

Gerelateerde artikelen