Beslag gelegd op huizen prinses Cristina

In Spanje is beslag gelegd op de huizen van Iñaki Urdangarín en prinses Cristina. Dat melden Spaanse media. Het gaat onder meer om de luxe villa van het paar in Barcelona. Die woning is in 2004 voor 5,8 miljoen euro gekocht. Iñaki en Christina proberen het huis al enige tijd te verkopen. De vraagprijs is 10 miljoen euro. Kopers zijn nog niet gevonden.

Het beslag is gelegd door rechter José Castro. Die leidt het onderzoek naar vermeende miljoenenfraude door Iñaki en zakenpartner Diego Torres. Beiden zouden via de stichting Nóos regionale overheden teveel geld in rekening hebben gebracht voor diensten die niet of maar voor de helft werden verricht. Bovendien kreeg Nóos contracten onderhands, zonder openbare aanbesteding.

Castro heeft hangende het onderzoek in mei aan Iñaki en Torres opgedragen alvast 6,4 miljoen euro te betalen, het bedrag dat ze aan de malversaties zouden hebben overgehouden. Iñaki, die door de beschuldigingen zijn baan is kwijtgeraakt en ook aan het hof niet langer welkom is, zei daarop geen geld te hebben om te betalen.

De rechter heeft nu met de beslaglegging van het huis in Barcelona en bezittingen in Palma de Mallorca en Terrassa zekerheid willen krijgen dat het geld binnenkomt.