Bernard van Beurden (82) overleden

De Nederlandse componist Bernard van Beurden is in de nacht van zaterdag op zondag op 82-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn dochter, actrice Katrien van Beurden, maandag gemeld. De componist stierf in aanwezigheid van zijn naaste familie.

Van Beurden speelde een belangrijke rol bij de bloeiperiode van de moderne muziek in de tweede helft van de vorige eeuw. De laatste jaren van zijn leven maakte Van Beurden zich grote zorgen over de ondergewaardeerde plek die kunst inneemt in de moderne prestatiemaatschappij. 

Bernard van Beurden werd geboren op 5 december 1933 in Amsterdam en begon op zijn achtste jaar met viool spelen. Op 11-jarige leeftijd schreef hij zijn eerste compositie voor viool en violoncello. Na zijn middelbare school studeerde hij viool en altviool aan het Amsterdams Conservatorium. 

Van Beurden schreef onder meer muziek bij 21 toneelstukken, 7 muziektheaterstukken waaronder 4 voor de jeugd, waarvan er een, Repelsteeltje van de Lavenlots, in het Duits en Kroatisch vertaald werd. Ook schreef hij 3 opera’s, waarvan er een in het Zweeds vertaald werd.

Daarnaast werkte de componist lange tijd bij de radio als programmamaker en in die functie ook als componist. In 1978 won hij de RAI-prijs van de Prix Italia voor zijn Radiofonisch Oratorium Bajesmaf. 

Voor zijn veelzijdige verdienste als musicus kreeg Bernard van Beurden op 7 december 2003 een koninklijke onderscheiding: Officier in de Orde van Oranje Nassau. De componist stond nog volop in het leven en was met diverse muzikale projecten bezig.

Op 21 oktober vindt in de Noorderkerk in Amsterdam de première plaats van Via Dolorosa, gecomponeerd in opdracht van het Galakoor. Via Dolorosa vertelt het lijdensverhaal door de ogen van belangwekkende mensen die om hun idealen en ideeën, zijn vermoord, zoals Martin Luther King, Socrates, Ghandi en Harvey Milk. 

Geef een reactie

Gerelateerde artikelen