België in de ban van de Oscars

Wordt The Broken Circle Breakdown de eerste Belgische film die een Oscar wint? Om die vraag draait het al weken in België. Vannacht wordt duidelijk of de film het felbegeerde beeldje voor beste niet-Engelstalige film krijgt.

Van de blokjesbeugel van hoofdrolspeelster Veerle Baetens via de maagtabletten van tegenspeler Johan Heldenbergh tot de sneakers die regisseur Felix van Groeningen op een Oscarpromotiefeestje droeg. Alles wordt nauwlettend gevolgd door Belgische media.

Speciale pagina's in kranten en rechtstreekse verslagen moeten ervoor zorgen dat de Belgen niets missen van de glitter en de glamour in Hollywood. Zo kan in Antwerpen de hele Oscar-uitzending inclusief de entree op de rode loper, gevolgd worden via het grote bioscoopdoek van Kinopolis.

De film, die het verhaal vertelt over een koppel dat moet omgaan met het verlies van zijn kind, sleepte al tientallen (internationale) prijzen in de wacht. The Broken Circle Breakdown neemt het op tegen het Italiaanse La Grande Bellezza, het Deense Jagten, het Cambodjaanse The Missing Picture en het Palestijnse Omar van de Palestijnse Nederlander Hany Abu-Assad. Het Nederlandse productiehuis Topkapi coproduceerde de Belgische film.

Ondanks alle aandacht blijven de Belgen wel nuchter over de kansen de de film maakt. De Italiaanse inzending lijkt betere papieren te hebben. Hoofdrolspeler Heldenbergh denkt dat de Italianen met het