Begrafenis Friso ‘breuk met traditie’

De begrafenis van prins Friso in Lage Vuursche vormt volgens deskundige Cees van Raak "een breuk met een eeuwenoude uitvaarttraditie in het Huis van Oranje-Nassau".

Van Raak, kenner van de begrafenisgebruiken van het Huis van Oranje-Nassau, zegt dat de besloten begrafenisplechtigheid in Lage Vuursche voor hem als een donderslag bij heldere hemel komt.

"Leden van het Huis van Oranje-Nassau worden al eeuwenlang gebalsemd en vinden boven de grond hun laatste rustplaats, om de eeuwigheidswaarde van hun koninklijke afkomst aan te geven", aldus Van Raak. "Nu wordt er voor het eerst een Oranje in de aarde begraven."

Van Raak vermoedt dat de aanstaande verhuizing van prinses Beatrix naar kasteel Drakensteyn te maken heeft met de gekozen begraafplaats. "Bovendien hebben de zoons van Claus en Beatrix daar een onbezorgde jeugd gehad", zegt hij.

Die keuze is voor hem persoonlijk eveneens een verrassing. Als auteur van twee boeken over uitvaartplechtigheden van de Oranjes, Vorstelijk begraven en gedenken – Funeraire geschiedenis van het huis Oranje-Nassau (2003) en Langs vorstelijke grafsteden – De laatste rustplaatsen van het huis Oranje-Nassau (2008), meende hij zeker te weten dat prins Friso bijgezet zou worden in de Nieuwe Kerk in Delft.

"Dat lag in de rede en in de traditie besloten, maar voor het eerst in de geschiedenis is daar bij een Oranje van afgeweken", aldus Van Raak. "Ik moet voorzichtiger zijn in mijn voorspellingen."

Niet alle leden van het Huis van Oranje-Nassau zijn bijgezet in de Nieuwe Kerk. Prinses Sophie, dochter van Koning Willem II, is bijgezet in het Duitse Weimar. Daar ligt ze in de graftombe van haar schoonfamilie Sachsen-Weimar-Eisenach.

Koning-stadhouder Willem III en zijn echtgenote Mary Stuart rusten als koning en koningin van Engeland, Schotland en Ierland in de Westminster Abbey in Londen. Filips Willem, de oudste zoon van prins Willem van Oranje, is in het Belgische Diest bijgezet. Geen van hen werd begraven.