×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.

Award opgedragen aan Antonie Kamerling

26.10.2017 -

MIND, het landelijke platform voor mensen met psychische problemen, heeft een nieuwe prijs in het leven geroepen. De Antonie Kamerling Award wordt voortaan jaarlijks uitgereikt aan een publicatie die openheid en kennis over psychische problemen bevordert. De prijs is in het leven geroepen in samenspraak met Isa Hoes en de familie van Kamerling, zo maakte Mind donderdag bekend.


'Met de nieuwe award willen we aandacht vragen voor het (levens)belang om jezelf te durven en kunnen uiten bij psychische problemen', legt een woordvoerster uit. 'Een belangrijk onderdeel in het steunen van mensen met deze problemen vormt het uiten van problemen die mensen ervaren, zodat ze eerder hulp krijgen en hopelijk geen ernstiger klachten ontwikkelen'.

Kamerling kampte met manisch-depressieve klachten en maakte in oktober 2010 op 44-jarige leeftijd een einde aan zijn leven. Zijn vrouw Isa Hoes beschreef in haar boek Toen ik je zag (2013) het leven met en de suïcide van de acteur. Middels dit boek probeerde zij ook meer aandacht te genereren voor mensen die worstelen met dit soort problemen.

De Antonie Kamerling Award kan alleen gaan naar een boek of audiovisuele uiting, zoals een film, een programma of een documentaire. Ervaring leert dat dit de beste manieren zijn om mensen te informeren over het onderwerp. De drie genomineerden zijn gekozen in samenspraak met een aantal deskundigen. Het publiek kan via de website van MIND helpen de winnaar te kiezen. Deze wordt 22 november bekendgemaakt.

De genomineerden dit jaar zijn de documentaire Emma wil leven van Jessica Villerius, de documentaire Roze wolk van Anne-Marieke Graafmans en het boek Vals alarm van Menno Oosterhoff. De prijs bestaat uit een beeldje.