Arjen Lubach leest Pierre Bokma de les

Het zit Pierre Bokma niet mee. Hij en zijn collega's van theatergroep De Verleiders liggen al van alle kanten onder vuur vanwege hun optreden in De wereld draait door, nu wordt de acteur ook nog eens op de korrel genomen door Arjen Lubach.

De reden: Bokma had in een artikel in HP/De Tijd gezegd dat 'iedereen met een leuke babbel' tegenwoordig in de theaterzaal staat. De acteur suggereert dat Lubach via de televisie op het toneel is beland en dat 'het toneel aan het verdwijnen' is. Lubach reageert op Twitter met een ''Berichtje voor Pierre''. De cabaretier, presentator en theatermaker beschrijft hoe hij ooit begon in kleine theaterzalen en hoe hem dat naar de televisie leidde, niet andersom.

'Ik sprak te zacht, blokkeerde mijn tegenspelers en stond met mijn rug naar de bezoekers toe', schrijft Lubach. 'Van die leuke babbel was nog weinig te bekennen, maar ik wist dat ik door ervaring beter zou worden.' De zalen werden groter, Lubach kwam bij de VPRO terecht en verwierf landelijke bekendheid.

De cabaretier bestrijdt bovendien dat 'het nieuwe theater' van Lubach, zoals Bokma het noemt, dat 'altijd over de waan van de dag' gaat, het toneel laat verdwijnen. Volgens Lubach is het tegenovergestelde waar. De bezoekers van zijn voorstelling omschrijft hij als 'allemaal jonge mensen' waarvan een aanzienlijk aantal nog nooit in hun lokale theater is geweest. Dankzij de theatershow van Lubach denken ze bij de volgende voorstelling van Bokma mogelijk 'hee toen die avond met Lubach was tantoe nice, laten we nu ook naar die avond met die wacke nazi uit Rundfunk gaan'.

Lubach nodigt Bokma, die hij omschrijft als een van zijn favoriete Nederlandse acteurs, uit om een keer bij een van zijn theatervoorstellingen te komen kijken. De cabaretier zal dan met flyers van Bokma's nieuwste show rondgaan, belooft hij.