Antonie Kamerling’s 50ste geboortedag: zijn bekendste rollen

Een schokgolf ging door Nederland toen bekend werd dat Antonie Kamerling zelfmoord had gepleegd. Op 6 oktober 2010 stapte hij op 44-jarige leeftijd uit het leven. Vandaag is het zijn vijftigste geboortedag en daarom hier nog een keer de mooiste rollen van de acteur.

Goede Tijden, Slechte Tijden

In 1990 kwam de grote doorbraak van Antonie. Hij kroop in de huid van Peter Kelder in Goede Tijden, Slechte Tijden. Tot 1993 bleef hij in de serie spelen en in 1995 kwam hij nog kort even terug in Meerdijk. Op de set leerde hij onder andere goede vriend Reinout Oerlemans kennen en zijn toekomstige vrouw Isa Hoes. 

De Kleine Blonde Dood

Zijn eerste grote filmrol speelde Antonie in De Kleine Blonde Dood. In deze rol kon hij zijn ervaringen die hij heeft opgedaan in zijn leven helemaal kwijt, zoals dat hij vroegtijdig stopte met zijn studie rechten. In de film speelde hij de dichter Valentijn die na een one night stand plotseling vader wordt. Uiteindelijk neemt hij zijn zoontje in huis en gaat hij de strijd aan met de moeder van het kind om de voogdij. Na een val van de trap van zijn zoontje wil hij het kindje uit zijn lijden verlossen. De Kleine Blonde Dood is een verfilming van het gelijknamige boek van Boudewijn Büch. Het leverde Antonie een nomitatie voor een Gouden Kalf voor beste acteur op. 

Suite 16

Zijn eerste internationale rol speelde Antonie in Suite 16. Het is een erotische thriller waarin hij gigolo Chris speelde. Als hij beseft dat hij waarschijnlijk één van zijn vrouwelijk klanten heeft vermoord, slaat hij op de vlucht. Hij duikt onder bij de gehandicapte Glover, maar die is toch niet helemaal zuiver ontdekt hij even later. 

All Stars

De film over de voetballers van Swift Boys is een razend succes. Antonie kruipt in de huid van Hero, een rol die hij nog vaker op zich neemt. Ook in de serie All Stars is hij als Hero te zien en hij scoort een nummer 1-hit met Toen Ik Je Zag, onder de artiestennaam Hero. Ook in de tweede film All Stars: Old Stars zou Antonie waarschijnlijk terugkomen, maar voordat de opnames begonnen stapte hij al uit het leven. Een eerbetoon aan hem was nog wel te zien in de film.

Ik Ook Van Jou

Nog een hoofdrol in een boekverfilming. Ik Ook Van Jou van Ronald Giphart gaat over de heftige liefde tussen Eric, gespeeld Antonie, en Reza. Die heeft hij net achter de rug als hij op vakantie de Duitse Silke tegenkomt. In flitsen komt zijn relatie met Reza terug als hij gevoelens krijgt voor Silke. In deze filmt schittert Antonie met onder andere Angela Schijf en Beau van Erven Dorens. 

Feestje!

In Feestje! speelt Antonie weer naast Beau. Samen zijn de mannen als hun alter-ego's echte rokkenjagers, maar ineens gaat Beau (in de film Ben) trouwen. Dat kan Antonie (in de film Thijs) niet hebben en hij ziet zijn kans schoon om de bruiloft in de soep te laten lopen als hij die mag organiseren. 

Tijdens zijn leven heeft Antonie ook veel rollen in het theater gespeeld, onder andere in Hamlet, Sunset Boulevard en Turks Fruit. Hij speelde ook bijrollen in onder andere Windkracht 10 en Onderweg Naar Morgen. 

 

 

 

 

Geef een reactie

Gerelateerde artikelen