Annet Malherbe geen fan van het koningshuis

Annet Malherbe speelt Juliana's hofdame in het theaterstuk Annie M.G. Schmidt op Soestdijk. Haar personage noemt de monarchie 'een misdadig en achterhaald instituut'. Daar is Annet het mee eens. "Het kan er bij mij gewoon niet in dat de een door geboorte beter is dan de ander en daarna een leven moet leiden dat volledig is uitgestippeld en zich in een gouden kooi afspeelt", zegt ze.

Annet Malherbe speelt Fops in de tragikomedie, die dinsdagavond in première gaat. Zij is eind jaren 50 een van de vriendinnen van dan nog koningin Juliana. De vorstin vraagt Annie M.G. Schmidt een blijspel te schrijven voor haar toneelclubje, waarvan Fops deel uitmaakt, zodat ze dit kunnen opvoeren op Paleis Soestdijk. In de voorstelling wordt het stuk van de schrijfster deels opgevoerd.
"De personages rondom Juliana mogen op één na allemaal zijn verzonnen, de gebeurtenissen berusten op de waarheid", vertelt Malherbe in het AD. "Daaruit komt Juliana naar voren als een wel erg eenzame, zielige figuur, die wanhopig probeert gewoon te zijn. Ze wordt daarnaast beschimpt door haar eigen man, die haar in het gekkenhuis heeft willen laten opsluiten vanwege haar blinde vertrouwen in gebedsgenezeres Greet Hofmans. En aan haar dochters heeft ze ook niets, want die zitten liever bij diens moeder, oma Armgard. Is het dan nog vreemd dat zo'n geïsoleerd iemand steun heeft gezocht bij een spiritueel persoon?"
Volgens de actrice is 'de hele familiegeschiedenis een aaneenschakeling van het binnenhalen van foute types'. "Reken maar dat Máxima's vader, ook geen lieverdje, hier met Pasen de eieren zit uit te pakken. Alleen horen we daar niets van. Waarom kiest Willem-Alexander niet voor zijn gezinsleven als dat dan zo belangrijk is en laat hij de troon aan zijn broer? Ga op een ranche in Argentinië wonen, dan zijn we van die discussie af."