Placeholder

Anneke Grönloh kon niet meer praten

Anneke Grönloh heeft hele moeilijke maanden achter de rug. Ze kon niet meer praten en moest gebruik maken van een zuurstoffles. Maar opgeven staat niet in haar woordenboek.

Anneke heeft maanden niets van zich laten horen en in stilte geleefd en dat komt omdat ze haar stem kwijt was en niet zonder een zuurstoffles kon. De 74-jarige zangeres wil echter weer gaan optreden al moet het publiek dan niet schrikken van het feit dat zij extra zuurstof krijgt. Want zingen wil ze blijven doen, tot ze er letterlijk bij neervalt.

"Optreden is voor mij ook zuurstof, ik wil zo graag nog een paar jaar mijn liedjes zingen", aldus Anneke. In de afgelopen jaren belandde ze al vijf keer in het ziekenhuis met longproblemen. "Embolieën. Ik heb dat steeds stilgehouden want ik wil niet zielig overkomen, maar een paar jaar geleden had ik dat voor het eerst en in mei van dit jaar nog eens", verklaart ze. "Die laatste keer heeft wel grote gevolgen gekregen. Sindsdien zit ik aan het zuurstof."

Anneke, die al zestien jaar in Frankrijk woont, moest in het begin erg wennen aan haar nieuwe situatie. Ze was er zelfs een beetje bang voor. "Ook als je gaat slapen moet je dus dat maskertje in en dat moet blijven werken. Voor het geval de stroom mocht uitvallen is er zelfs een noodaggregaat want die zuurstofstroom, daar ben ik helemaal van afhankelijk."