André onderscheiden met erepenning Amsterdam

In het Beatrix Theater in Utrecht vond dinsdagavond een grote gala-avond ter gelegenheid van het 50-jarig jubileum van André van Duin plaats. Op initiatief van Joop van den Ende en omroep AVROTROS werd de 67-jarige komiek een avond lang in het zonnetje gezet. De komiek was oprecht geëmotioneerd van de staande ovatie die hem bij binnenkomst in de zaal ten deel viel. "Toch wel eng dit", bekende hij bij aanvang van het gala-evenement.

De carrière van André begon toen hij op zijn zeventiende de Zaterdagavondshow won met een hilarische bandparodie. "Ik wilde clown worden en had rood haar, dus daar hoefde ik mij geen zorgen meer over te maken", blikte hij tijdens de introductie van het programma terug.

Voor de genodigden werd vooraf Hollandse hutspot geserveerd, het lievelingseten van Van Duin. Vrijwel alle vrienden en collega's met wie de komiek heeft samengewerkt zijn bij de feestavond aanwezig. Onder de genodigden bevinden zich onder meer Joop van den Ende, Corrie van Gorp, Ron Brandsteder, Simone Kleinsma, Herman Finkers en Tineke Schouten.

André van Duin heeft dinsdagavond de Frans Banninck Cocq Penning ontvangen. Hij kreeg de erepenning van de stad Amsterdam tijdens een gala-avond ter ere van zijn 50-jarig jubileum van burgemeester Eberhard van der Laan.

De Frans Banninck Cocq Penning werd in 1996 ingesteld en wordt gegeven aan personen die zich gedurende langere tijd zeer verdienstelijk hebben gemaakt voor de hoofdstad. De prijs is vernoemd naar de voormalige burgemeester van Amsterdam die staat afgebeeld op de Nachtwacht van Rembrandt.

Van der Laan prees in een korte toelichting de humor van Van Duin en het feit dat hij "als Rotterdammer toch de harten van alle Amsterdammers heeft gestolen met de talloze voetstappen die hij heeft gezet op alle grote Amsterdamse podia".

De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb kon niet lijfelijk aanwezig zijn maar had een videoboodschap ingesproken voor Van Duin. "Jij hebt mij Hollandse humor leren waarderen", prees Aboutaleb de verdiensten van de komiek. De burgervader van de Maasstad had geen prijs voor Van Duin, zoals zijn collega uit de hoofdstad. "Maar de mooiste onderscheiding die je kan krijgen staat in je paspoort: namelijk dat je Rotterdammer bent en altijd zal blijven.

Minister-president Mark Rutte heeft komiek André van Duin dinsdagavond bedankt voor zijn halve eeuw humor. In een opgenomen videoboodschap bedankte de premier de jubilerende komiek voor zijn bijdrage aan de Nederlandse cultuur.
 

''Jij biedt al vijftig jaar humor en ontspanning voor iedereen", prees Rutte. "Net als heel Nederland is ook de familie Rutte vroeger opgegroeid met Dik Voormekaar en de Animal Crackers. Namens heel Nederland: bedankt voor alles."

Rutte was niet de enige coryfee die Van Duin toesprak tijdens het jubileumgala, dat dinsdagavond plaatsvond in het Beatrix Theater in Utrecht. Zelfs Mies Bouwman verscheen op het podium om de komiek te prijzen. "Normaal zeg ik altijd nee als mensen mij ergens voor vragen. Maar voor jou maak ik graag een uitzondering. Ik ben vermoedelijk je alleroudste fan."

De overleden collega's met wie Van Duin in zijn leven samenwerkte werden gememoreerd door Herman Finkers die een lied over de hemel zong. Verder trad violist Andre Rieu op. Met zijn orkest speelde hij een medley van beroemde Van Duin-hits.

Henny Huisman behoort net als Ron Brandsteder tot 'de inner circle' van André van Duin, vertelde de Surprise Suprise-presentator dinsdagavond tijden het jubileumgala van de komiek in het Beatrix Theater in Utrecht. ''Daar ben ik trots op'', zei Henny, die met zijn vrouw Lia de rode loper betrad.

Henny: ''André laat niet snel mensen toe in zijn leven. Kerstavond vieren we bijvoorbeeld al jaren bij hem thuis. En na elk programma of show sturen we elkaar een mailtje hoe het is gegaan'', verklapt Henny over zijn relatie met Van Duin.

Ron Brandsteder betrad de rode loper met Joop Braakhekke. Ron zei André van Duin te waarderen om zijn trouw aan de mensen die hij liefheeft. ''Hij heeft alleen een probleem: door zijn bekendheid kan hij niet makkelijk een café in. Daarom heeft hij een klein cafeetje thuis. Daar is het gezellig toeven. Hij organiseert er karaokeavonden, bingoavonden en sjoelavonden.''

Cabaretier Jochem Myjer heeft dinsdagavond de eerste André van Duin Comedy Award gewonnen. De prijs is in het leven geroepen ter gelegenheid van de 50e verjaardag van Van Duin in het vak.

De 67-jarige komiek mag de prijs elke twee jaar uitreiken aan een groot talent in de theaterwereld. Het beeldje bestaat uit een buste van Van Duin en een geldbedrag van 12.500 euro.

Van Duin geeft de prijs aan Myjer omdat "ik altijd enorm om hem moet lachen en hem enorm bewonder om zijn uithoudingsvermogen en zijn absurde humor."

Myjer was totaal overdonderd door de prijs. "Ik ben er stil van, dat gebeurt niet vaak", grapte hij. "Je bent mijn grote held en inspiratiebron. Dat ik een prijs krijg die jouw naam draagt is een jongensdroom. Ik hoop dat ik de verwachtingen die dit schept waar kan maken."

De gala-avond wordt in de kerstvakantie uitgezonden door AVROTROS.

Geef een reactie

Gerelateerde artikelen