‘Andere’ Fred van Leer in modeprogramma TLC

Fred van Leer laat een ander kant van zichzelf zien in het modeprogramma dat hij voor vrouwenzender TLC maakt: 'Men kent mij van de hysterie, maar ik heb ook een laag verdieping', aldus de stylist.

'Ik ben de veertig al gepasseerd, ik heb genoeg meegemaakt en gezien', vervolgt Fred tegen BuzzE. In Fred Van Leer: Alles Uit De Kast, dat vanaf dinsdag om 20.30 uur op de buis is, staat de 41-jarige stylist radeloze vrouwen bij die niet meer weten hoe ze zich moeten kleden: 'Ik kan die vrouwen echt helpen. Niet alleen met een broekje of een jurkje, maar helpen haar lijf te accepteren. Dus ook die grote borsten, brede heupen en dikke buik. Want daar gaat het om. Ik laat de vrouwen zichzelf zien, ik leer ze anders te kijken naar zichzelf'.

Fred noemt zichzelf 'geen dr. Phil' – 'dat zeg ik ook meermaals in het programma' – maar weet wel precies hoe hij de dames een beter gevoel kan geven: 'Vrouwen winkelen met oogkleppen op en zijn alleen maar bezig met het verstoppen van de lichaamsdelen die ze niet mooi vinden aan zichzelf'.

Volgens de stylist is het 'de kunst juist de mooie dingen van je lijf te benoemen en te benadrukken': 'Je kunt je mooi maken, maar het is wat het is. Je moet accepteren wie je bent en je uiterlijk accepteren. Sexy komt van binnen, dat straal je uit'.

Fred vraagt alle deelneemsters zichzelf een cijfer te geven. Die vraag stelde hij jaren geleden eens aan een meisje, dat 'een twee' antwoordde: 'Dat vond ik zo zielig. We worden allemaal geboren als een 7,5. Soms voel je je een vier en soms een acht, maar niemand verdient het om zichzelf een twee te geven'. Daarom vindt Fred Alles uit de kast 'een cadeautje' om te maken.

Hoewel veel verhalen van deelneemsters Fred bijzonder aangrijpen, heeft hij geen medelijden met de dames: 'Het verbaast me echt dat veel vrouwen zo’n vertekend zelfbeeld hebben, dat is zo verdrietig. Maar ik maak dit programma wel met een lach en een traan, er is ook genoeg te lachen'.

Fred vindt het 'te gek' dat TLC hem de kans geeft die andere kant van zichzelf te laten zien: 'Ik ben trots op deze kant van mezelf, maar het is ook wel eng om die te laten zien. Het was meteen duidelijk dat niet alleen ik, maar ook de zender dat wil. Ze zeiden: Wij kennen jou wel zo, maar de kijker niet. Ik wilde dit programma al heel lang maken, het was al langer een wens van me'.

Met zijn eigen tv-programma, andere televisieklussen – zoals het presenteren van Say Yes To The Dress – een boek, een theatershow en zijn eigen YouTube-kanaal heeft Fred het drukker dan ooit. 'Ik heb ook geen idee hoe ik het doe', concludeert de stylist als hij alles opsomt. 'Maar hier krijg ik energie van'.

Freds privéleven staat nog steeds 'op standje min tien': 'Ik heb vorig jaar een burn-out gehad, maar met hulp van anderen heb ik alles in goede banen kunnen leiden. Ik doe heel veel, maar alles is heel mooi. Het zijn stuk voor stuk dromen van me'.

Geef een reactie

Gerelateerde artikelen