Alec Baldwin wint Emmy voor persiflage Donald Trump

Alec Baldwin heeft zondagavond een Emmy Award gewonnen voor beste mannelijke bijrol in een comedy, voor zijn persiflage van president Donald Trump. De acteur persifleert de Amerikaanse president al een tijdje in de populaire comedyshow Saturday Night Live.

De 59-jarige Baldwin bedankte zijn vrouw Hilaria Thomas, met wie hij vorig jaar hun derde kind kreeg. "Gelukkig kregen we ons kind voordat Trump gekozen werd, want die oranje pruik werkt niet bevorderend voor je seksleven kan ik je zeggen", grapte Baldwin tijdens het in ontvangst nemen van de prijs.

Dat Hollywood geen fan is van de Amerikaanse president Donald Trump bleek zondagavond. De presentatie van de show was in handen van komiek Stephen Colbert die de Amerikaanse president welkom heette: "Want hij schijnt erg veel televisie te kijken". Ook de voormalige woordvoerder van Trump, Sean Spicer, maakte een verrassingsbezoek: "Deze Emmy Awards hebben de meeste toeschouwers ooit. Punt uit!", schreeuwde hij de zaal toe. Het was goed ontvangen zelfspot omdat Spicer degene was die de onjuiste bewering moest verdedigen dat Trump meer bezoekers had dan Barack Obama bij zijn inauguratie.

Maar ook sommige sterren gebruikten de introductie van de genomineerden of hun dankwoord om, meestal subtiel, kritiek te leveren op de president.

Donald Glover mocht zich een tevreden acteur en regisseur noemen zondagavond. De 33-jarige Glover won een Emmy voor beste acteur in een comedyserie voor zijn rol in Atlanta. Ook kreeg hij de prijs voor beste regie voor een aflevering van de serie.

Julia Louis-Dreyfus won voor de zesde keer op rij de Emmy voor de beste actrice in een comedyserie voor haar rol in Veep. Zender HBO liet begin september weten dat de show over de fictieve (vice)president van de VS stopt na het zevende seizoen.

En dan was er nog Little Big Lies, de dramaserie met Nicole Kidman en Reese Witherspoon, die de Emmy won voor beste miniserie. Kidman kreeg daarnaast de prijs voor haar acteerwerk in de show. De Australische actrice vroeg tijdens haar dankwoord aandacht voor een van de thema's in de serie: huiselijk geweld. "Het is een onbesproken probleem, er hangt veel schaamte omheen", zei Kidman.

The Handmaid's Tale is zondagavond bekroond met de Emmy Award voor de beste dramaserie. De show speelt zich af in een dystopische toekomst waarin nog maar een handjevol vrouwen vruchtbaar zijn.

Elisabeth Moss won de Emmy voor beste actrice in een dramaserie voor haar hoofdrol. De 35-jarige actrice is is tevens een van de producenten van de serie. Actrice Ann Dowd kreeg de prijs voor beste vrouwelijke bijrol in een dramaserie voor haar rol als tante Lydia in de show.

John Lithgow heeft de Emmy voor de beste mannelijke bijrol gewonnen voor zijn rol in de serie The Crown. De 71-jarige Amerikaanse acteur speelt in de populaire serie van Netflix de Britse premier Winston Churchill, destijds de belangrijkste adviseur van de koningin Elizabeth II. Het is de zesde keer dat Lithgow een Emmy wint. 

Geef een reactie

Gerelateerde artikelen