Alberto met wapen de rechtbank in

Het is Alberto Stegeman gelukt om nepwapens de rechtbank van Utrecht binnen te smokkelen, laat SBS6 woensdag weten. "De achterdeur staat wagenwijd open, en daar is geen beveiliger te zien", aldus de onderzoeksjournalist.

Stegeman, die eerder beveiligingslekken aantoonde op Schiphol, Paleis Noordeinde en verschillende legerbases, is dit keer undercover als advocaat Frans de Jonge. Hij laat weten dat het lek zit in de administratie achter de Rijkspas en dat hij de toegangspas niet heeft gekraakt.

''Ik had wapens, of zelfs explosieven, kunnen afgeven aan een wraaklustige bezoeker, achter de strenge beveiliging. Een aanslag plegen in het hart van deze rechtbank blijkt kinderlijk eenvoudig", zegt een verbaasde Stegeman. ''Als ik hier binnen kan komen, kunnen veel meer mensen dat."

Hoe Stegeman het binnensmokkelen van nepwapens voor elkaar kreeg, ondanks verscherpte veiligheidsmaatregelen en invoering van de Rijkspas, is zondag op SBS6 te zien tijdens de eerste uitzending van een nieuw seizoen Undercover in Nederland.