Placeholder

Afperser speelde luguber spel met familie De Mol

De afperser van John en Linda de Mol speelde een ' luguber spel' met de familie. Dat zegt misdaadverslaggever Peter R. de Vries dinsdagavond in RTL Late Night. "De inzet was hoog", weet hij. Op verzoek van de familie las De Vries alle dreigbrieven die zij sinds oktober 2013 kregen. De afpersingen en bedreigingen zijn sinds deze maand in intensiteit toegenomen.

"Het zijn wijdlopige, soms onzakelijke, badinerende brieven met een sarcastische toon", aldus De Vries in het praatprogramma. In de brieven laat de afperser de familie weten een spelletje, een soort puzzeltocht, met de familie te willen spelen. John de Mol moet een fors geldbedrag betalen, anders zouden de kinderen van zijn zus Linda iets worden aangedaan.

Veel dreigementen zijn gericht tegen de puberzoon en -dochter van Linda de Mol. ,,De kinderen worden al bijna een jaar met de auto naar school gebracht, terwijl ze anders gewoon fietsen. Ze kunnen nooit zomaar naar een feestje. Als ze iets willen afspreken moet dat vooraf worden geregeld. De zaak zorgt voor een totaal gebrek aan privacy'', aldus een woordvoerder van de politie.

,,Die bedreigingen hebben een enorme impact op het leven van de familie. Er is bij allemaal de voortdurende twijfel en angst dat ze niet veilig zijn. Het legt een enorme druk op hun gevoel van vrijheid.''

Volgens De Vries gaat het om 'vele miljoenen euro's'. Uit de brieven bleek bovendien dat de afperser veel kennis had over het bedrijf van de filmproducent en het dagelijks leven van de kinderen van Linda. Dinsdagavond werd in het tv-programma Opsporing Verzocht een compositietekening getoond van een blanke man met een bril van rond de 70 jaar die mogelijk achter de bedreigingen zit.

Hij zou gebakjes hebben besteld bij bakkerij Wassenaar in Blaricum en die op 18 september met een dreigbrief bij John hebben laten bezorgen. Op de dag van de bestelling, maandag 15 september, droeg hij een lichtblauw overhemd met ruitjes. Hij zou tussen de 1.78 en 1.80 meter lang zijn en kort grijs haar hebben, de politie heeft nog geen match en vraagt getuigen zich daarom te melden.

Of de man alleen handelt, of dat hij handlangers heeft, weet de politie niet. Inmiddels zijn er al 50 tips bij het Opsporing Verzocht binnengekomen op basis van de tekening. "Ik ben hoopvol gestemd dat dit ergens toe moet leiden en dat dit ophoudt", aldus De Vries.

Volgens de politie worden er namen genoemd van de man op de getoonde compositietekening. Ook melden zich mensen die denken dat ze iets hebben gezien in Blaricum, Huizen of Zeist, waar dreigbrieven zijn gevonden. Die lagen in 3 gevallen onder een baksteen, maar kwamen ook op andere manieren op de privéadressen van John en Linda de Mol binnen.

De familie betaalde volgens De Vries ondanks de vele bedreigingen geen cent. "John is iemand die hier gelijk de politie erbij haalt. Hij heeft niet betaald, daar kan ik mijn hand voor in het vuur steken. Dat is tegen zijn principes, daar is in deze zaak geen moment sprake van geweest."