Advocate wil Everink horen over dossierlek

De advocaat van vechtsporter Badr Hari, Bénédicte Ficq, wil slachtoffer Koen Everink en journalist Dirk Bayens horen over het lekken van het strafdossier. Afgelopen weekend werd bekend dat Everink - ernstig mishandeld tijdens dancefestijn Sensation vorig jaar - het dossier aan Bayens heeft verstrekt.

De journalist gebruikte de stukken voor een uitzending van het tv-programma Brandpunt Reporter. Het proces tegen Badr Hari en een medeverdachte liep er in oktober vertraging door op, omdat de Rijksrecherche uitvoerig onderzoek deed naar het lekken van het dossier. Dit onderzoek volgde op een aangifte van Ficq, die uitgezocht wilde hebben of het lek bij politie of justitie zat.

De raadsvrouw heeft de rechtbank maandag schriftelijk om de getuigenverhoren verzocht. De rechtbank moet daar nog over beslissen. Het proces tegen Hari gaat op 21 januari verder. In oktober zijn de andere feiten op de aanklacht tegen de kickbokser al behandeld. De bespreking van het dossier-Everink is in oktober uitgesteld.

Aan de hand van de verhoren van verstrekker Everink en ontvanger Bayens wil Ficq achterhalen wat de reden voor het lekken precies is geweest en wat er precies aan stukken is gelekt. In oktober bleek dat steeds meer media uit dossierstukken citeerden; Ficq deed toen een oproep hiermee op te houden, zeker als het ging om persoonsgevoelige informatie.