Kabinetfoto Coronacoupe

Maandag nieuwe kabinetfoto: heeft iedereen een coronacoupe?

Aankomende maandag wordt de bordesfoto gemaakt van het nieuwe kabinet. De haarsalons zijn tegen die tijd al meer dan een maand dicht, dus het zou gek zijn als iedereen er met strak geknipte kapsels op zou staan, vinden kappers. Op de vraag of de koning ook een coronacoupe heeft maandag, kwam geen reactie van het RIVM.

Kappers deden eerder al een oproep dat alle betrokkenen bij de presentatie van het kabinet Rutte IV niet met nette geknipte kapsels op het border van Paleis Noordeinde zouden moeten verschijnen. Dit zou het verkeerde voorbeeld geven aan de burgers die wel netjes de coronaregels volgen, vinden zij.

‘Geen reactie’

Bij de Rijksvoorlichtingendienst (RVD) is gevraagd of de koning met een coronacoupe zal verschijnen, maar daar gaan ze niet op in. “We gaan doorgaans niet in op vragen over kleding of kapsels van leden van het Koninklijk Huis”, zeggen ze.

Geen kappers

Veel aankomende ministers lijken wel gehoor te geven aan de oproep van de kappers. Hugo de Jonge zei eerder al: “Ik ga proberen het met een potje gel een beetje in de plooi te krijgen”. Ook Carola Schouten, onze nieuwe minister voor Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen, zei dat ze haar coupe maandag zelf in model probeert te brengen met een föhn en krultang.

Lak aan de regels

Koning Willem-Alexander is de afgelopen jaar al een aantal keer in opspraak gekomen omdat hij de coronaregels niet naleefde. Tijdens een vakantie in Griekenland gingen de koning en koningin met een restuaranthouder op foto, zonder afstand én mondkapje. Ook in 2020 vertrokken ze naar Griekenland, terwijl we werden opgeroepen zoveel mogelijk thuis te blijven. En recent vierde prinses Amalia haar 18e verjaardag, waarop meer dan het aantal toegestane bezoekers aanwezig waren. Demissinair premier Mark Rutte zei toen: “Dat de Oranjes ook maar mensen zijn.”

Bron: ANP | Beeld: koninklijkhuis