×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.

CAST VIERT 35E VERJAARDAG HORRORHIT DE LIFT

20.12.2018 -

De cast en crew van de Nederlandse horrorklassieker De Lift komt op woensdag 25 oktober voor het eerst in lange tijd weer samen. Op de openingsavond van het festival Amsterdamned, die plaatsvindt in bioscoop Kriterion, wordt een volledig opgepoetste en gedigitaliseerde versie van de wereldberoemde debuutfilm van regisseur Dick Maas vertoond.


Behalve regisseur Maas zijn ook producent Matthijs van Heijningen en acteurs als Willeke van Ammelrooy, Hans Dagelet en Serge-Henri Valcke aanwezig. De aanwezigheid van Huub Stapel, die in de film de koelbloedige liftmonteur speelt die op een bizar complot stuit, is in verband met andere verplichtingen nog niet bevestigd.

De reünie vindt plaats ter gelegenheid van de 35e verjaardag van De Lift, begin volgend jaar. Bovendien is de film voor een nieuwe Amerikaanse release op blu-ray volledig gerestaureerd onder leiding van regisseur Maas.

De regisseur, die toen net was afgestudeerd aan de Filmacademie, maakte De Lift op zijn dertigste. De horrorfilm vertelt over een boosaardige lift die door een experiment van een Japans computerbedrijf zelf gaat nadenken. De film werd gedraaid voor een appel en een ei, maar leverde een groot aantal iconische scènes op, zoals de roemruchte onthoofding van nachtwaker Gerard Thoolen.

De Lift trok uiteindelijk 650.000 bezoekers naar de Nederlandse bioscopen en geldt inmiddels als een mijlpaal in de vaderlandse filmgeschiedenis. Op de markt van het festival van Cannes kocht de Amerikaanse studio Warner Bros. de wereldrechten. Jaren later volgende zelfs een Amerikaanse remake, met acteurs Naomi Watts en James Marshall in de hoofdrollen.

Het genrefestival Amsterdamned en de Rotterdamse versie ‘Rotterdamned’, begin november in bioscoop KINO, vinden voor de tweede keer plaats. Niet alleen wordt er een aantal nieuwe horrorfilms vertoond die nog niet in de bioscoop te zien waren, het festival wijdt ook een groot retrospectief aan regisseur John Boorman (Deliverance, Excalibur). De kaartverkoop voor beide festivals gaat volgende week donderdag van start.