Saskia Noort

Saskia Noort: 70’s leuk voor witte heteroman maar niet voor vrouwen

De jaren zeventig waren leuk en vrij voor witte heteromannen, maar niet voor vrouwen. Dat stelt schrijver Saskia Noort donderdag op Twitter. Zij reageert hiermee op de uitlatingen van Johan Derksen over het feit dat hij een kaars tussen de benen van een bewusteloze vrouw heeft geplaatst. Derksen zei woensdag in Vandaag Inside dat dit in de jaren zeventig normaal gevonden werd en dat niemand zich daar druk over maakte.

“Witte heteromannen voelden zich inderdaad heel vrij toen. Voor mij en vele anderen waren het de jaren van stilgezwegen aanrandingen en verkrachtingen”, meldt Noort op Twitter. Zij sluit zich daarmee aan bij Mariëtte Hamer, de regeringscoördinator grensoverschrijdend gedrag. Die stelde woensdagavond dat de rechtvaardiging in Vandaag Inside weer “vooral over de mannen ging en hoe zij geen foute grappen meer mogen maken, niet over de slachtoffers”.

Ook seksuoloog Yuri Ohlrichs van kenniscentrum Rutgers stelde woensdag dat Derksen zijn ‘kaarsenverhaal’ niet mag afdoen als een “jeugdzonde”. “Hij was al een volwassen man toen het gebeurde. En ik ken gelukkig maar heel weinig mensen die zulke dingen doen, ook in hun jeugd.”

Trending op Twitter

Talpa Network liet woensdag weten op korte termijn in gesprek te willen gaan met Derksen. Maar sinds woensdagavond heeft Talpa geen enkele reactie meer gegeven over de stand van zaken. Op sociale media is Derksen al twee dagen trending.

Geef een reactie

Gerelateerde artikelen