Simone Kleinsma

Simone Kleinsma wil geen nieuwe liefde

In maart is het vier jaar geleden dat Guus Verstraete, de echtgenoot van Simone Kleinsma (62), overleed aan hartpro­blemen. Hij was in het ziekenhuis opgenomen, werd geopereerd, maar kreeg daarna een hartinfarct.

Simone was te laat om afscheid te nemen. De familie was in shock, omdat hij een maand later een groot feest zou geven ter ere van zijn 70ste verjaardag. ’In totale verbijstering laat de familie weten dat Guus Verstraete vanochtend vroeg op 69-jarige leeftijd is overleden’, liet de bedroefde familie weten. Guus’ afscheid vond plaats in het DeLaMar Theater in Amsterdam. Simone sloot daar af met de woorden: ’Dat ik hier zou staan, op dit toneel. Mijn geliefde plek, DeLaMar. Om mijn laatste woorden aan mijn allerliefste te geven, had ik nooit gedacht. Maar eigenlijk heb ik geen woorden. Het enige wat je kunt zeggen is:
‘Verdomme, dit stond toch niet in de planning? En zéker niet in een draaiboek. Ik ga je missen, mijn hele leven lang. Dag lieve grote man, ik was zó gelukkig met je.’

Afleiding

Op aanraden van Joop van den Ende bleef Simone niet thuis zitten treuren, maar stortte ze zich op de hoofdrol van de musical Was Ge­tekend, Annie M.G. Schmidt. Ze kreeg er een Musical Award voor in de categorie Beste Vrouwelijke Hoofdrol. Die rol sleepte haar door het eerste verdriet, vertelt ze in het radioprogramma Kunststof. ‘Annie was mijn reddende engel. Die heeft me er echt doorheen gesleept. Ik twijfelde of ik het moest doen, maar ik weet nog dat ik een gesprek had met mijn lieve Joop, die zei: ‘Als ik je één ding kan adviseren: doe het, want je zal zien dat het heel erg helpt’. En dat was ook zo.’

Nieuwe liefde

Het valt Simone niet mee om na 31 jaar samen in haar eentje door te gaan. ’Ik was vergeten hoe je het leven in je eentje leeft’, vertelt ze aan presentator Gijs Groenteman. ‘Maar ik weet dat ik best sterk kan zijn. Ik denk dat ik dat van mijn moeder heb, die elf jaar geleden overleed. Zij was vrij vroeg weduwe en heeft het toch tot haar 86ste goed volgehouden.’ Een nieuwe liefde zit er voor Simone (voorlopig) niet in. ‘Je moet nooit nooit zeggen, want je weet niet wat de toekomst brengt, maar ik moet er niet aan dénken. Dat helemaal opnieuw beginnen met een man? Nee. Ik ben ook ruim dertig jaar ouder. Nee, ik vind het voorlopig helemaal goed zo’, besluit ze.