Pexels Photo 5907699

Hoe herken je de overgang?

Wanneer je precies in de overgang komt is lastig te voorspellen. Zelfs het exacte moment is niet duidelijk vast te stellen, dat komt omdat het een proces is wat geleidelijk gaat. Je bent niet zomaar op een dag in de overgang. De totale periode kan soms wel tien jaar duren. 

Tijdens die hele fase kan je te maken krijgen met verschillende overgangsklachten. Misschien heb je het eerst nog niet zo door, maar op een bepaald moment weet je dat je lichaam anders dan anders functioneert. In dit artikel lees je wat veelvoorkomende symptomen zijn.  

Onregelmatige menstruatiecyclus

Wanneer je menstruatie gaat veranderen merk je dat meteen. Kom je in de overgang dan wordt je menstruatie vaak korter en vaker achter elkaar en heviger. Soms kan je menstruatie ineens uitblijven en uiteindelijk verdwijnt je menstruatie helemaal. Had je altijd een regelmatige cyclus en is het ineens anders dan kan dit dus een symptoom van de overgang zijn. Wanneer je een jaarlang geen menstruatie meer gehad is er sprake van de menopauze. Bij de meeste vrouwen is dit rond hun vijftigste. Eerder of later is heel goed mogelijk. Wees je daar bewust van. 

Toename in gewicht 

Omdat de productie van hormonen afneemt en je hormoonspiegel van slag is kan je minder goed afvallen. Sterker nog waarschijnlijk kom je een aantal kilo’s aan. Dat heeft niet alleen met de overgang te maken, maar ook met het feit dat je ouder wordt. Ook mannen hebben rond hun vijftigste moeite om op gewicht te blijven. Dat komt onder andere omdat de stofwisselingen trager wordt wanneer je ouder wordt. 

Opvliegers

Heb je opeens knalrode wangen en voel je je zweterig? Dan heb je te maken met de welbekende opvliegers. Van dit symptoom heeft tachtig procent van de vrouwen last. Opvliegers ontstaan doordat je hormoonhuishouding tijdens de overgang in de war is. De duur van een opvlieger verschilt per persoon. Wat helpt is meerdere laagjes kleding dragen. Zo kan je altijd iets uittrekken wanneer je het plotseling warm krijgt. 

Zweetaanvallen in de nacht 

Niet alleen overdag vinden opvliegers plaats, maar ook ’s nachts. Met name ’s nachts zijn je hormonen in de war en dat is erg vervelend, want door ’s nachts zwetend wakker te maken krijg je te maken met slapeloosheid. Slecht slapen heeft stemmingswisselingen tot gevolg en vermoeidheid. 

Minder zin in seks 

Doordat je oestrogeengehalte omlaag gaat en je geslachtsorganen minder goed doorbloed worden kan je vaginale droogheid ervaren. Dit is geen goed nieuws voor je seksleven, want door een droge en gevoelige vagina heb je nou eenmaal minder snel zin in seks. Gebruik daarom glijmiddel zodat je pijn tijdens het vrijen kan voorkomen. Daarnaast is hygiëne belangrijk, de balans in je vagina herstelt minder snel. Gebruik eens een vaginale spoeling. 

Moodswings

Lichamelijk maak je heel wat mee tijdens de overgang. Overigens is het zo dat niet iedere vrouw klachten ervaart. Toch kan de overgang hoe dan ook effect hebben op hoe je je voelt. Met name in het begin van de overgang krijgen veel vrouwen te maken met stemmingswisselingen. Dat komt omdat je hormoonspiegel heen en weer schommelt. 

Nog meer symptomen

Bovenstaande symptomen komen vaak voor. Er zijn nog talloze andere klachten waar je last van kunt krijgen tijdens de overgang. Soms is het niet helemaal duidelijk of ze wel bij de overgang horen. Denk aan problemen met je hart, hoofdpijn, oogmigraine of slecht slapen. Toch kan de overgang te maken hebben met deze klachten en daarom is het verstandig om altijd contact op te nemen met je huisarts.